Przepis na pierś z kurczaka w pysznym sosie śmietanowo ziołowym. Danie podane z makaronem smakuje wyśmienicie.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 2-4 osób
Trudność przygotowania: łatwe
SKŁADNIKI:
- 500g fileta z kurczaka
- 500g makaronu
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 300ml śmietanki 30%
- 300ml zimnej wody
- 30g sera parmezan
- 1/2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka oleju

1. Danie podajemy według uznania z dowolnym dodatkiem ziemniaki, ryż, kasz itp. W tym przepisie użyję makaronu. Makaron gotujemy al dente (4-8 minut w zależności od grubości makaronu)

2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Kurczaka oczyszczamy i kroimy w małe paski. Dodajemy do cebuli i smażymy na rumiany kolor.

3. W tym czasie mieszamy śmietankę z wodą. Dodajemy mąkę, skrobie, wszystkie przyprawy oraz starty na małych oczkach ser parmezan.

4. Wymieszane składniki wlewamy do kurczaka. Doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy ugotowany makaron i całość razem ze sobą łączymy.
Gotowe… Smacznego 😉
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.