Pierogi z mięsem z rosołu

Pierogi z mięsem na talerzu,podane zokrasą z cebuli

Pierogi z mięsem z rosołu to doskonały sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa kurczaka i przygotowanie pysznego, domowego obiadu. Delikatne ciasto i aromatyczny farsz sprawiają, że to danie smakuje całej rodzinie.

Czas przygotowania: 1 godzina

Trudność przygotowania: średnie

Ilość porcji: 3-5 osób

SKŁADNIKI CIASTO:

  • 500 g mąki pszennej
  • 300 ml ciepłej wody
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli

SKŁADNIKI FARSZ:

  • 300 g mięsa z kurczaka z rosołu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz do smaku
Miska stalowa z rozdrobnionym mięsem z kurczaka i przyprawami

1. Mięso drobno siekamy lub mielimy w maszynce. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle, aż się zeszkli. Dodajemy do mięsa, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i studzimy.

Stół kuchenny z mąką, w której znajduje się dziura, oraz kawałkiem noża obok

2. Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy sól, olej i stopniowo wlewamy ciepłą wodę. Zagniatamy elastyczne ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut.

Stół kuchenny z wyciętym kółkiem ciasta na pierogi, na którym nałożony farsz

3. Ciasto wałkujemy na cienki placek i wycinamy kółka (np. szklanką). Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu, składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi.

Garnek z wrzącą wodą i pierogami, które wypłynęły na powierzchnię podczas gotowania

4. Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy do momentu, aż wypłyną na powierzchnię (około 2-3minuty). Wyławiamy łyżką cedzakową. Pierogi z mięsem z rosołu można podawać od razu lub podsmażyć na maśle, świetnie smakują z okrasą z cebuli lub śmietaną. Gotowe… Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Please wait...