Pierogi z mięsem z rosołu to doskonały sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa kurczaka i przygotowanie pysznego, domowego obiadu. Delikatne ciasto i aromatyczny farsz sprawiają, że to danie smakuje całej rodzinie.
Czas przygotowania: 1 godzina
Trudność przygotowania: średnie
Ilość porcji: 3-5 osób
SKŁADNIKI CIASTO:
- 500 g mąki pszennej
- 300 ml ciepłej wody
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
SKŁADNIKI FARSZ:
- 300 g mięsa z kurczaka z rosołu
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz do smaku

1. Mięso drobno siekamy lub mielimy w maszynce. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle, aż się zeszkli. Dodajemy do mięsa, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i studzimy.

2. Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy sól, olej i stopniowo wlewamy ciepłą wodę. Zagniatamy elastyczne ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut.

3. Ciasto wałkujemy na cienki placek i wycinamy kółka (np. szklanką). Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu, składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi.

4. Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy do momentu, aż wypłyną na powierzchnię (około 2-3minuty). Wyławiamy łyżką cedzakową. Pierogi z mięsem z rosołu można podawać od razu lub podsmażyć na maśle, świetnie smakują z okrasą z cebuli lub śmietaną. Gotowe… Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.