Przepis na pyszne pierogi z kapustą i grzybami. Jak zrobić idealne ciasto? Wszystkiego dowiesz się z mojego przepisu.
Czas przygotowania: 2 godziny
Ilość porcji: >6 osób
Trudność przygotowania: średnie
Cena: przystępne
SKŁADNIKI FARSZ:
- 500 g kapusty
- 50 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- pieprz, sól
- olej do smażenia
SKŁADNIKI CIASTO:
- 500 g mąki
- 300 ml gorącej wody
- 4 łyżki oleju do ciasta
- 1 łyżeczka soli

1. Kapustę płuczemy, kroimy i przekładamy do garnka. Zalewamy do połowy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy.

2. Grzyby odcedzamy (moczyły się 12 godzin) ale wody po nich nie wylewamy, dodajemy ją do kapusty. W tym czasie podsmażamy na patelni cebulę pokrojoną drobno. Grzyby kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Smażymy przez chwilę a następnie przekładamy do garnka i gotujemy wszystko przez 1 godzinę. Woda z kapusty musi odparować. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

3. Mąkę przesiewamy na stolnicę robimy w środku dziurę i dodajemy stopniowo 4 łyżki oleju, łyżeczkę soli i gorącą wodę.
Mąkę przekładamy początkowo nożem żeby się nie poparzyć a następnie ugniatamy ciasto ręcznie.
Gotowe odstawiamy przykryte na 15 minut.

4. Ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko nakładamy sporą porcje farszu i sklejamy zaczynając od środka w kierunku jednego brzegu, następnie w kierunku drugiego brzegu.
Dodatkowo dociskam sklejenie widelcem.

5. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli.
Wrzucamy pierogi na gotującą wodę partiami po 10-12 sztuk.
Czas gotowania to 3 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyławiamy łyżką cedzakową i gotujemy kolejną porcję pierogów.
Idealne ciasto na pierogi nie jest aż tak straszne;)
Gotowe… Smacznego!!!