Pierogi z kapustą i grzybami

Przepis na pyszne pierogi z kapustą i grzybami. Jak zrobić idealne ciasto? Wszystkiego dowiesz się z mojego przepisu.

Czas przygotowania:  2 godziny

Ilość porcji: >6 osób

Trudność przygotowania: średnie

Cena: przystępne

SKŁADNIKI FARSZ:

  • 500 g kapusty
  • 100 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • pieprz, sól
  • olej do smażenia

SKŁADNIKI CIASTO:

  • 500 g mąki
  • 300 ml gorącej wody
  • 4 łyżki oleju do ciasta
  • 1 łyżeczka soli

1. Kapustę płuczemy, kroimy i przekładamy do garnka. Zalewamy do połowy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy.

2. W tym czasie podsmażamy na patelni cebulę pokrojoną w kostkę a z namoczonych wcześniej grzybów (moczyły się 12 godzin) odlewamy do kapusty wodę. Grzyby kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Smażymy przez chwilę a następnie przekładamy do garnka i gotujemy wszystko przez 1 godzinę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

3. Mąkę przesiewamy na stolnicę robimy w środku dziurę i dodajemy stopniowo 4 łyżki oleju, łyżeczkę soli i gorącą wodę.
Mąkę przekładamy początkowo nożem żeby się nie poparzyć a następnie ugniatamy ciasto ręcznie.
Gotowe odstawiamy przykryte na 15 minut.

4. Ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko nakładamy sporą porcje farszu i sklejamy zaczynając od środka w kierunku jednego brzegu, następnie w kierunku drugiego brzegu.

Dodatkowo dociskam sklejenie widelcem.

5. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli.

Wrzucamy pierogi na gotującą wodę partiami po 10-12 sztuk.

Czas gotowania to 3 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyławiamy łyżką cedzakową i gotujemy kolejną porcję pierogów.

Idealne ciasto na pierogi nie jest aż tak straszne;)
Gotowe… Smacznego!!!

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *