Pieczone ziemniaki zapiekane z boczkiem i serem gorgonzola. To idealne danie na każdą okazję – połączenie chrupiących ziemniaków, aromatycznego boczku i kremowego sera gorgonzola.
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 2-5 osób
Trudność przygotowania: łatwe
SKŁADNIKI:
- 5 dużych ziemniaków
- 300g boczku
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany 18%
- 100ml mleka
- 100g sera gorgonzola
- sól
- pieprz
1. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. W zależności od wielkości ziemniaka wynosi to 25-30 minut.
2. Boczek kroimy w słupki i wytapiamy tłuszcz na patelni. Szczypiorek siekamy i odkładamy na razie na bok.
3. Ugotowane jeszcze gorące ziemniaki przekrawamy na pół. Wydrążamy środek i przekładamy do większej miski.
4. Dodajemy mleko, śmietanę, ser, szczypiorek i boczek. Trochę boczku zostawiamy na poźniejsze posypanie. Doprawiamy solą, pieprzem a całość ugniatamy widelcem na jednolitą masę.
5. Faszerujemy wydrążone łódeczki. Górę posypujemy boczkiem i tak przygotowane zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180° C przez 15 minut.
Pieczone ziemniaki są już gotowe.
Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.