Pieczone ziemniaki z boczkiem i gorgonzolą

Pieczone ziemniaki zapiekane z boczkiem i serem gorgonzola. To idealne danie na każdą okazję – połączenie chrupiących ziemniaków, aromatycznego boczku i kremowego sera gorgonzola.

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość porcji: 2-5 osób

Trudność przygotowania: łatwe

SKŁADNIKI:

  • 5 dużych ziemniaków
  • 300g boczku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 100ml mleka
  • 100g sera gorgonzola
  • sól
  • pieprz

1. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. W zależności od wielkości ziemniaka wynosi to 25-30 minut.

2. Boczek kroimy w słupki i wytapiamy tłuszcz na patelni. Szczypiorek siekamy i odkładamy na razie na bok.

3. Ugotowane jeszcze gorące ziemniaki przekrawamy na pół. Wydrążamy środek i przekładamy do większej miski.

4. Dodajemy mleko, śmietanę, ser, szczypiorek i boczek. Trochę boczku zostawiamy na poźniejsze posypanie. Doprawiamy solą, pieprzem a całość ugniatamy widelcem na jednolitą masę.

5. Faszerujemy wydrążone łódeczki. Górę posypujemy boczkiem i tak przygotowane zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180° C przez 15 minut.

Pieczone ziemniaki są już gotowe.

Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Please wait...