Pieczona karkówka na słodko

Karkówka pieczona w plastrach w aromatycznym sosie na słodko. Kruche rozpływające się w ustach mięso idealnie pasuje na obiad i nie tylko.

Czas przygotowania:  1 godzina

Ilość porcji: 6 osób

Trudność przygotowania: średnie

Cena: przystępna

SKŁADNIKI:

  • 1 kg karkówki
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ szklanki oleju
  • ½ ketchupu pikantnego
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżeczki vegety bio
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta pieprzu

1. Karkówkę kroimy w plastry, przekładamy do naczynia w którym będziemy piec. Posypujemy solą oraz pieprzem. Odstawimy na chwilę.

2. Cebule kroimy w kostkę a czosnek w plastry. Przekładamy do miseczki i dodajemy powidła, olej i ketchup. Wsypujemy vegetę bio i mieszamy.

3. Całą marynatę przekładamy na wierzch pokrojonej karkówki i równomiernie rozprowadzamy.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 °C  przez 50-60 minut lub do miękkości mięsa.

4. Po upieczeniu wykładamy kawałki mięsa na talerz.

Gotowe… Smacznego!!!

Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie karkówki.

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.