Karkówka pieczona w plastrach w aromatycznym sosie na słodko. Kruche rozpływające się w ustach mięso idealnie pasuje na obiad i nie tylko.
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 6 osób
Trudność przygotowania: średnie
Cena: przystępna
SKŁADNIKI:
- 1 kg karkówki
- 1 cebula biała
- 1 cebula czerwona
- 4 ząbki czosnku
- ½ szklanki oleju
- ½ ketchupu pikantnego
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżeczki vegety bio
- szczypta soli morskiej
- szczypta pieprzu
1. Karkówkę kroimy w plastry, przekładamy do naczynia w którym będziemy piec. Posypujemy solą oraz pieprzem. Odstawimy na chwilę.
2. Cebule kroimy w kostkę a czosnek w plastry. Przekładamy do miseczki i dodajemy powidła, olej i ketchup. Wsypujemy vegetę bio i mieszamy.
3. Całą marynatę przekładamy na wierzch pokrojonej karkówki i równomiernie rozprowadzamy.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 °C przez 50-60 minut lub do miękkości mięsa.
4. Po upieczeniu wykładamy kawałki mięsa na talerz.
Gotowe… Smacznego!!!
Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie karkówki.