Pieczona biała kiełbasa

Pieczona biała kiełbasa w pysznym sosie musztardowo – miodowym z dodatkiem jasnego piwa to pozycja obowiązkowa na moim wielkanocnym stole.

Czas przygotowania :  2 godziny

Ilość porcji: 4-6 osób

Trudność przygotowania: średnie

Cena: przystępna

SKŁADNIKI:

  • 1.3kg surowej białej kiełbasy
  • 2 cebule
  • 200 g boczku wędzonego
  • 100 ml jasnego piwa
  • 5 łyżek musztardy francuskiej
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżeczki miodu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki majeranku

1. Kiełbasę układamy w naczyniu do pieczenia. Cebulę kroimy w piórka i rozkładamy na kiełbasie.

2. Boczek kroimy w kostkę, następnie posypujemy na cebulę i kiełbasę.

3. Łączymy składniki na marynatę. Musztardę, sos sojowy, miód, piwo, majeranek oraz pieprz. Dokładnie mieszamy i polewamy równomiernie po naczyniu.

4. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika temperatura 180°C góra/dół. Pieczemy dwuetapowo. Najpierw 1 godzinę pod przykryciem a później zdejmujemy folie i pieczemy jeszcze przez 30 minut bez przykrycia.

5. Po tym czasie nasza kiełbasa jest już gotowa…

Smacznego!!!

Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie pieczonej kiełbasy.

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.