Pieczona biała kiełbasa w pysznym sosie musztardowo – miodowym z dodatkiem jasnego piwa to pozycja obowiązkowa na moim wielkanocnym stole.
Czas przygotowania : 2 godziny
Ilość porcji: 4-6 osób
Trudność przygotowania: średnie
SKŁADNIKI:
- 1.3kg surowej białej kiełbasy
- 2 cebule
- 200 g boczku wędzonego
- 100 ml jasnego piwa
- 5 łyżek musztardy francuskiej
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżeczki miodu
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki majeranku

1. Kiełbasę układamy w naczyniu do pieczenia. Cebulę kroimy w piórka i rozkładamy na kiełbasie.

2. Boczek kroimy w kostkę, następnie posypujemy na cebulę i kiełbasę.

3. Łączymy składniki na marynatę. Musztardę, sos sojowy, miód, piwo, majeranek oraz pieprz. Dokładnie mieszamy i polewamy równomiernie po naczyniu.

4. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika temperatura 180°C góra/dół. Pieczemy dwuetapowo. Najpierw 1 godzinę pod przykryciem a później zdejmujemy folie i pieczemy jeszcze przez 30 minut bez przykrycia.

5. Po tym czasie nasza pieczona biała kiełbasa jest już gotowa.
Smacznego 🙂
Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie pieczonej kiełbasy.