Domowa pieczeń rzymska z mięsa mielonego z indyka. Pyszne danie zarówno na ciepło do obiadu jak i na zimno na kanapkę.
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 4-6 osób/ 2 foremki 24x10cm
Trudność przygotowania: średnie
Cena: przystępna
SKŁADNIKI:
- 1kg mięsa mielonego z indyka
- 1 duży por
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka surowe i 6 ugotowanych na twardo
- 9 łyżek bułki tartej
- 2 łyżki chrzanu
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 2 łyżki sosu sojowego
- szczypta papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
1. Na maśle i oleju szklimy pokrojony półplasterki por oraz posiekany czosnek.
W tym czasie w naczyniu mieszamy mięso z chrzanem, jajkami surowymi, bułką tarką, sosem sojowym, papryką słodką, solą i pieprzem.
2. Zawartość patelni mielimy z pęczkiem natki pietruszki na jednolitą masę. Możemy to zrobić za pomocą maszynki do mielenia mięsa lub użyć blendera.
Dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy.
3. Do pieczeni użyłem dwóch foremek aluminiowych 24x10cm które smaruje olejem i wysypuje bułką tartą.
Wypełniam farszem dolną część foremki, następnie na środku układam 3 jajka ugotowane na twardo i wypełniam farszem na końcu robiąc małą górkę. Tak samo robię z drugą foremką.
4. Tak przygotowane foremki smaruję musztardą i posypuje kminem rzymskim. Po jednej łyżeczce musztardy i kminu na każdą foremkę.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ustawionym na funkcje góra-dół w temperaturze 180°C przez 45 minut.
Po tym czasie pieczeń jest już gotowa możemy ją spożywać na gorąco lub na zimno.
Smacznego…..
Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie pieczeni.