Pieczeń Rzymska

Domowa pieczeń rzymska z mięsa mielonego z indyka. Pyszne danie zarówno na ciepło do obiadu jak i na zimno na kanapkę.

Czas przygotowania:  1 godzina

Ilość porcji: 4-6 osób/ 2 foremki 24x10cm

Trudność przygotowania: średnie

Cena: przystępna

SKŁADNIKI:

  • 1kg mięsa mielonego z indyka
  • 1 duży por
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka surowe i 6 ugotowanych na twardo
  • 9 łyżek bułki tartej
  • 2 łyżki chrzanu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • szczypta papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju

1. Na maśle i oleju szklimy pokrojony półplasterki por oraz posiekany czosnek.

W tym czasie w naczyniu mieszamy mięso z chrzanem, jajkami surowymi, bułką tarką, sosem sojowym, papryką słodką, solą i pieprzem.

2. Zawartość patelni mielimy z pęczkiem natki pietruszki na jednolitą masę. Możemy to zrobić za pomocą maszynki do mielenia mięsa lub użyć blendera.

Dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy.

3. Do pieczeni użyłem dwóch foremek aluminiowych 24x10cm które smaruje olejem i wysypuje bułką tartą.

Wypełniam farszem dolną część foremki, następnie na środku układam 3 jajka ugotowane na twardo i wypełniam farszem na końcu robiąc małą górkę. Tak samo robię z drugą foremką.

4. Tak przygotowane foremki smaruję musztardą i posypuje kminem rzymskim. Po jednej łyżeczce musztardy i kminu na każdą foremkę.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ustawionym na funkcje góra-dół w temperaturze 180°C przez 45 minut.

Po tym czasie pieczeń jest już gotowa możemy ją spożywać na gorąco lub na zimno.

Smacznego…..

Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie pieczeni.

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *