Pieczeń Rzymska

Domowa pieczeń rzymska z mięsa mielonego z indyka. Pyszne danie zarówno na ciepło do obiadu jak i na zimno na kanapkę.

Czas przygotowania:  1 godzina

Ilość porcji: 4-6 osób/ 2 foremki 24x10cm

Trudność przygotowania: średnie

Cena: przystępna

SKŁADNIKI:

  • 1kg mięsa mielonego z indyka
  • 1 duży por
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka surowe i 6 ugotowanych na twardo
  • 9 łyżek bułki tartej
  • 2 łyżki chrzanu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • szczypta papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju

1. Na maśle i oleju szklimy pokrojony półplasterki por oraz posiekany czosnek.

W tym czasie w naczyniu mieszamy mięso z chrzanem, jajkami surowymi, bułką tarką, sosem sojowym, papryką słodką, solą i pieprzem.

2. Zawartość patelni mielimy z pęczkiem natki pietruszki na jednolitą masę. Możemy to zrobić za pomocą maszynki do mielenia mięsa lub użyć blendera.

Dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy.

3. Do pieczeni użyłem dwóch foremek aluminiowych 24x10cm które smaruje olejem i wysypuje bułką tartą.

Wypełniam farszem dolną część foremki, następnie na środku układam 3 jajka ugotowane na twardo i wypełniam farszem na końcu robiąc małą górkę. Tak samo robię z drugą foremką.

4. Tak przygotowane foremki smaruję musztardą i posypuje kminem rzymskim. Po jednej łyżeczce musztardy i kminu na każdą foremkę.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ustawionym na funkcje góra-dół w temperaturze 180°C przez 45 minut.

Po tym czasie pieczeń jest już gotowa możemy ją spożywać na gorąco lub na zimno.

Smacznego…..

Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie pieczeni.

Please wait...

Dodaj komentarz