Pieczarki faszerowane mięsem mielonym

Prosty i szybki przepis na pieczarki faszerowane pysznym farszem z mięsa mielonego. To doskonała przystawka na każdą okazję.

Czas przygotowania:  1 godzina

Ilość porcji: 2–4 osób

Trudność przygotowania: łatwe

Cena: przystępna

SKŁADNIKI :

  • 17-20 dużych pieczarek
  • 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 mała czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g sera mozzarella
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1/3 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
  • 1/3 łyżeczki oregano
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/3 łyżeczki tymianku
  • szczypta soli
  • szczypta chili
  • szczypta kminu rzymskiego
  • szczypta gałki muszkatołowej

1. Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy mięso, pokrojoną w kostkę paprykę i przyprawy. Całość mieszamy i smażymy kilka minut. Jak mięso mamy podsmażone to dodajemy koncentrat, zmniejszamy ogień i jeszcze chwilę smażymy. Zdejmujemy z ognia.

2. Pieczarki myjemy i osuszamy. Odrywamy ogonki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wypełniamy farszem.

3. Każdą pieczarkę posypujemy serem oraz posiekanym szczypiorkiem.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ustawionym na funkcje góra-dół w temperaturze 180°C przez 25 minut. 

Gotowe… Smacznego!!!

Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie pieczarek.

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *