Prosty i szybki przepis na pieczarki faszerowane pysznym farszem z mięsa mielonego. To doskonała przystawka na każdą okazję.
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 2–4 osób
Trudność przygotowania: łatwe
Cena: przystępna
SKŁADNIKI :
- 17-20 dużych pieczarek
- 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 1 mała czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 100 g sera mozzarella
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oleju
- 1/3 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
- 1/3 łyżeczki oregano
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
- 1/3 łyżeczki tymianku
- szczypta soli
- szczypta chili
- szczypta kminu rzymskiego
- szczypta gałki muszkatołowej

1. Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy mięso, pokrojoną w kostkę paprykę i przyprawy. Całość mieszamy i smażymy kilka minut. Jak mięso mamy podsmażone to dodajemy koncentrat, zmniejszamy ogień i jeszcze chwilę smażymy. Zdejmujemy z ognia.

2. Pieczarki myjemy i osuszamy. Odrywamy ogonki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wypełniamy farszem.

3. Każdą pieczarkę posypujemy serem oraz posiekanym szczypiorkiem.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ustawionym na funkcje góra-dół w temperaturze 180°C przez 25 minut.
Gotowe… Smacznego!!!
Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie pieczarek.