Paszteciki z kapustą i grzybami

Przepis na smaczne paszteciki z kapustą i grzybami. Idealne na Wigilię jako dodatek do barszczu czerwonego ale i również jako pyszna przekąska na codzień.

Czas przygotowania : 2 godziny

Ilość porcji: 2-4osób

Trudność przygotowania: łatwe

Cena: przystępna

SKLADNIKI CIASTO:

  • 500g mąki pszennej
  • 25g świeżych drożdży
  • 250ml ciepłego mleka
  • 100g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

SKŁADNIKI FARSZ:

  • 500g kapusty kiszonej
  • 50g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • olej
  • sól
  • pieprz

DODATKOWO:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • czarnuszka

1. Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Drożdże rozkruszamy w naczyniu, dodajemy cukier, ciepłe mleko oraz dwie łyżki mąki. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. W tym czasie na stolnicę wysypujemy mąkę i robimy w środku dziurę. Dodajemy żółtko, masło w temperaturze pokojowej oraz szczyptę soli. Zagniatamy nożem.

3. Teraz stopniowo dodajemy wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie sprężyste i będzie odchodzić od rąk. Przykrywamy i odkładamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

4. Kapustę kroimy drobno. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą z namoczonych grzybów. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe i gotujemy przez 25 minut. Po tym czasie kapustę odcedzmy.

5. Cebulę i grzyby kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażany cebulę, następnie dodajemy grzyby i przez chwilę smażymy. Teraz przekładamy odcedzoną kapustę, solimy i pieprzymy. Podsmażany całość przez chwilę i zostawimy do ostygnięcia.

6. Urośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy przez około minutę. Wałkujemy na nie zbyt gruby prostokąt. Dzielimy na 3-4 części po 10cm

7. Nakładamy farsz na ciasto i zawijamy w rulon sklejeniem do dołu. Kroimy na małe kawałki i przekładamy na blachę do pieczenia.

8. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem łyżki mleka. Posypujemy czarnuszką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C , funkcja góra/dół z termoobiegiem przez 15minut.

9. Gotowe smacznego 😉

Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie pasztecików.

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook oraz YouTube.

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.