Przepis na smaczne paszteciki z kapustą i grzybami. Idealne na Wigilię jako dodatek do barszczu czerwonego ale i również jako pyszna przekąska na codzień.
Czas przygotowania : 2 godziny
Ilość porcji: 2-4osób
Trudność przygotowania: łatwe
Cena: przystępna
SKLADNIKI CIASTO:
- 500g mąki pszennej
- 25g świeżych drożdży
- 250ml ciepłego mleka
- 100g masła w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 żółtko
- szczypta soli
SKŁADNIKI FARSZ:
- 500g kapusty kiszonej
- 50g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- olej
- sól
- pieprz
DODATKOWO:
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- czarnuszka
1. Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Drożdże rozkruszamy w naczyniu, dodajemy cukier, ciepłe mleko oraz dwie łyżki mąki. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. W tym czasie na stolnicę wysypujemy mąkę i robimy w środku dziurę. Dodajemy żółtko, masło w temperaturze pokojowej oraz szczyptę soli. Zagniatamy nożem.
3. Teraz stopniowo dodajemy wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie sprężyste i będzie odchodzić od rąk. Przykrywamy i odkładamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
4. Kapustę kroimy drobno. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą z namoczonych grzybów. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe i gotujemy przez 25 minut. Po tym czasie kapustę odcedzmy.
5. Cebulę i grzyby kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażany cebulę, następnie dodajemy grzyby i przez chwilę smażymy. Teraz przekładamy odcedzoną kapustę, solimy i pieprzymy. Podsmażany całość przez chwilę i zostawimy do ostygnięcia.
6. Urośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy przez około minutę. Wałkujemy na nie zbyt gruby prostokąt. Dzielimy na 3-4 części po 10cm
7. Nakładamy farsz na ciasto i zawijamy w rulon sklejeniem do dołu. Kroimy na małe kawałki i przekładamy na blachę do pieczenia.
8. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem łyżki mleka. Posypujemy czarnuszką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C , funkcja góra/dół z termoobiegiem przez 15minut.
9. Gotowe smacznego
Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie pasztecików.
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook oraz YouTube.