Pasta z makreli z twarogiem

Miska z gotową pastą z makreli i twarogu udekorowana koperkiem, na desce przekrojona bułka, z czego jedna połówka posmarowana pastą. Obok leżą cebula, cytryna i świeży koperek

Pasta z makreli z twarogiem to świetny wybór na zdrowe i pożywne śniadanie. Połączenie delikatnego twarogu z intensywnie wędzonym smakiem makreli oraz cytrynową nutą sprawia, że pasta jest wyjątkowo smaczna i sycąca. Idealna do kanapek i chrupiącego pieczywa

Czas przygotowania: 15 minut

Trudność przygotowania: łatwe

Ilość porcji: 2-3 osób

SKŁADNIKI:

  • 130 g twarogu półtłustego
  • 1/2 wędzonej makreli (bez skóry i ości)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1/2 małej cebuli
  • sól
  • pieprz
Wędzona makrela rozłożona na pół na drewnianej desce, obok kawałek świeżego koperku

1. Oczyszczamy makrelę, usuwamy skórę i wszystkie ości, a następnie rozdrabniamy ją widelcem. Twaróg rozgniatamy w misce i dodajemy do niego jogurt oraz sok z cytryny. Cebulę drobno siekamy i dodajemy do miski z pozostałymi składnikami.

Miska z rozgniecioną makrelą, twarogiem, koperkiem i pokrojoną cebulą – składniki na pastę z makreli z twarogi

2. Doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem, a następnie dokładnie mieszamy pastę. Podajemy na ulubionym pieczywie. Domowa pasta z makreli z twarogiem jest gotowa. Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Please wait...