Domowy paprykarz z makrelą wędzoną. Świetna i szybka propozycja na pyszne śniadanie.
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: >4 osób
Trudność przygotowania: łatwe
Cena: przystępna
SKŁADNIKI:
- 250 g makreli wędzonej
- 100 g ryżu
- 500 g przecieru pomidorowego
- 2 duże marchewki
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oleju
1. W osolonej wodzie gotujemy woreczek ryżu. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na złocisty kolor z dodatkiem liści laurowych, ziela oraz pieprzu.
2. Marchewkę ścieramy na tarce, paprykę kroimy w drobną kostkę i całość dodajemy do podsmażonej cebuli. Podlewamy wodą i dusimy do miękkości.
3. Z podduszonych warzyw wyciągamy liście, ziele i pieprz. Makrelę obieramy z ości i rozgniatamy widelcem. Następnie przekładamy na patelnię razem z przecierem pomidorowym.
4. Dodajemy przyprawy i ugotowany ryż. Całość mieszamy.
5. Dusimy na małym ogniu do momentu odparowania płynu.
Gotowe..Smacznego!!!