Site icon

Papryka faszerowana mielonym mięsem i ryżem

Papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem, zapiekane w piekarniku. Przepis jest super prosty, a papryki wyglądają i smakują niesamowicie…

Czas przygotowania:   1 godzina

Ilość porcji: 2– 5 osób

Trudność przygotowania: łatwe

Cena: przystępna

SKŁADNIKI:

  • 5 papryk
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 100 g ryżu basmati
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pęczek natki pietruszki
  • 150 g sera gouda
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta chili
  • szczypta pieprzu
  • łyżka oleju

1. Do mięsa dodajemy ugotowany ryż, jajko, przecier, cebulę pokrojoną w kostkę, przeciśnięty przez prasę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Wsypujemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Farsz na razie odkładamy na bok.

2. Papryki myjemy, osuszamy następnie odcinamy kapelusze i pozbywamy się gniazd nasiennych. Na dno naczynia do zapiekania wlewamy olej i układamy oczyszczone papryki.

3. Wypełniamy farszem papryki, następnie posypujemy starym serem. Zakładamy kapelusze i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy na funkcji góra/dół w temperaturze 200 °C przez 45 minut.

Gotowe… Smacznego!!

Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie papryki.

Exit mobile version