Papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem, zapiekane w piekarniku. Przepis jest super prosty, a papryki wyglądają i smakują niesamowicie…
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 2– 5 osób
Trudność przygotowania: łatwe
Cena: przystępna
SKŁADNIKI:
- 5 papryk
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 100 g ryżu basmati
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- pęczek natki pietruszki
- 150 g sera gouda
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta chili
- szczypta pieprzu
- łyżka oleju
1. Do mięsa dodajemy ugotowany ryż, jajko, przecier, cebulę pokrojoną w kostkę, przeciśnięty przez prasę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Wsypujemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Farsz na razie odkładamy na bok.
2. Papryki myjemy, osuszamy następnie odcinamy kapelusze i pozbywamy się gniazd nasiennych. Na dno naczynia do zapiekania wlewamy olej i układamy oczyszczone papryki.
3. Wypełniamy farszem papryki, następnie posypujemy starym serem. Zakładamy kapelusze i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy na funkcji góra/dół w temperaturze 200 °C przez 45 minut.
Gotowe… Smacznego!!
Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie papryki.