Przepis na pyszne paluszki surimi – krabowe w panierce z sezamem. Smakują wyśmienicie na ciepło jak i na zimno z dowolnym ulubionym sosem.
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 2 osób
Trudność przygotowania: łatwe
SKŁADNIKI:
- 8 szt paluszków krabowych surimi
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżka sezamu
- szczypta soli
- 3/4 szklanki panierki panko lub 3/4 szklanki płatków kukurydzianych
- olej do smażenia
1. Do miski wlewamy mleko dodajemy jajko i roztrzepujemy. Dodajemy mąkę pszenną, pełnoziarnistą, sól i paprykę.
Całość dokładnie wymieszamy. Maczamy paluszki surimi w cieście.
2. Do panierki panko dodajemy łyżkę sezamu, jeżeli nie mamy panierki panko możemy użyć pokruszonych płatków kukurydzianych.
Dokładnie obtaczamy paluszki w panierce.
3. Smażymy na rozgrzanym głębokim oleju ok 1.5 minuty .
Wyciągamy na ręcznik papierowy w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
Podajemy z dowolnym ulubionym sosem .
Gotowe… Smacznego 🙂
Obejrzyj film, który ułatwi przygotowanie paluszków.
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.