Pieczone pałki kurczaka w ziołach. Prosty przepis ze zdjęciami krok po kroku na pyszny obiad.
Czas przygotowania: 2 godziny
Ilość porcji: 2-3 osób
Trudność przygotowania: łatwe
Cena: przystępna
SKŁADNIKI:
- 1 kg pałek z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego

1. Kurczaka oczyszczamy, myjemy i przekładamy do naczynia. Dodajemy olej, przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki.

2. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni olej i smażymy kawałki kurczaka na złoty kolor z każdej strony.
Usmażonego kurczaka przekładamy do naczynia w którym będziemy piec i polewamy tłuszczem z patelni.

3. Pieczemy w piekarniku pod przykryciem w temperaturze 220 °C przez 30 minut. Następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze przez 20 minut bez przykrycia.
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook oraz YouTube.