Pałki kurczaka pieczone w ziołach

Pieczone pałki kurczaka w ziołach. Prosty przepis ze zdjęciami krok po kroku na pyszny obiad.

Czas przygotowania: 2 godziny

Ilość porcji: 2-3 osób

Trudność przygotowania: łatwe

Cena: przystępna

SKŁADNIKI:

  • 1 kg pałek z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego

1. Kurczaka oczyszczamy, myjemy i przekładamy do naczynia. Dodajemy olej, przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki.

2. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni olej i smażymy kawałki kurczaka na złoty kolor z każdej strony.

Usmażonego kurczaka przekładamy do naczynia w którym będziemy piec i polewamy tłuszczem z patelni.

3. Pieczemy w piekarniku pod przykryciem w temperaturze 220 °C przez 30 minut. Następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze przez 20 minut bez przykrycia.

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *