Pad Thai z kurczakiem i warzywami. To aromatyczne danie inspirowane kuchnią tajską łączy delikatne kawałki kurczaka z warzywami takimi jak cukinia, marchewka, papryka i por oraz klasyczny sos Pad Thai. Przygotowanie jest szybkie i proste, a efekt nieziemsko pyszny. Idealna propozycja na obiad lub kolację.
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 3-4 osób
Trudność przygotowania: łatwe
SKŁADNIKI SOS PAD THAI:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki pasty tamaryndowej (lub soku z limonki)
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka ostrego sosu chili
SKŁADNIKI:
- 300 g fileta z kurczaka
- 1 średnia cukinia
- 1 duża marchewka
- 1 czerwona papryka
- 1 mały por
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1/2 szklanki prażonych orzeszków ziemnych
- garść świeżej kolendry

1. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu: sos sojowy, sos rybny, pastę tamaryndową, cukier trzcinowy, olej sezamowy, czosnek i sos chili. Odstaw na później.
Makaron moczymy 30 minut w zimnej wodzie.

2. Filet z kurczaka kroimy w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i smażymy kurczaka aż się zarumieni. Zdejmujemy z patelni na talerz.

3. Na tej samej patelni rozgrzewamy kolejną łyżkę oleju i dodajemy pokrojony w półplastry por i pokrojone w słupki paprykę, marchewkę i cukinię. Smażymy przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie wbijamy na środek patelni 2 jajka i szybko mieszamy. Gdy jajka się zetną wrzucamy kurczaka i łączymy z resztą składników.

4. Dodajemy makakaron i wlewamy przygotowany sos Pad Thai. Dokładnie mieszamy składniki. Smażymy jeszcze przez 2–3 minuty, aby smaki się połączyły. Danie podajemy posypane prażonymi orzeszkami ziemnymi, świeżą kolendrą i kawałkami limonki.
Gotowe…. Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.