Pad thai z kurczakiem

Pad Thai z kurczakiem i warzywami. To aromatyczne danie inspirowane kuchnią tajską łączy delikatne kawałki kurczaka z warzywami takimi jak cukinia, marchewka, papryka i por oraz klasyczny sos Pad Thai. Przygotowanie jest szybkie i proste, a efekt nieziemsko pyszny. Idealna propozycja na obiad lub kolację.

Czas przygotowania: 1 godzina

Ilość porcji: 3-4 osób

Trudność przygotowania: łatwe

SKŁADNIKI SOS PAD THAI:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki pasty tamaryndowej (lub soku z limonki)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka ostrego sosu chili

SKŁADNIKI:

  • 300 g fileta z kurczaka
  • 1 średnia cukinia
  • 1 duża marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mały por
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki prażonych orzeszków ziemnych
  • garść świeżej kolendry

1. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu: sos sojowy, sos rybny, pastę tamaryndową, cukier trzcinowy, olej sezamowy, czosnek i sos chili. Odstaw na później.

Makaron moczymy 30 minut w zimnej wodzie.

2. Filet z kurczaka kroimy w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i smażymy kurczaka aż się zarumieni. Zdejmujemy z patelni na talerz.

3. Na tej samej patelni rozgrzewamy kolejną łyżkę oleju i dodajemy pokrojony w półplastry por i pokrojone w słupki paprykę, marchewkę i cukinię. Smażymy przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie wbijamy na środek patelni 2 jajka i szybko mieszamy. Gdy jajka się zetną wrzucamy kurczaka i łączymy z resztą składników.

4. Dodajemy makakaron i wlewamy przygotowany sos Pad Thai. Dokładnie mieszamy składniki. Smażymy jeszcze przez 2–3 minuty, aby smaki się połączyły. Danie podajemy posypane prażonymi orzeszkami ziemnymi, świeżą kolendrą i kawałkami limonki.

Gotowe…. Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Please wait...