Ogórki kiszone w słoikach

Przepis na domowe kiszone ogórki w słoikach które są świetnym dodatkiem do dań obiadowych. Bardzo stara receptura od babci Reni na ogórki kiszone na zimę.

Czas przygotowania:   30 minut

Ilość porcji: 4-6 słoików 0.9 l

Trudność przygotowania: łatwe

Cena: przystępna

SKŁADNIKI:

  • 2 kg małych ogórków gruntowych
  • 6 ząbków czosnku
  • 30 liści wiśni
  • kawałek korzenia chrzanu
  • 1 pęczek kopru z baldachami
  • 2 litry zimnej wody
  • 2 płaskie łyżki soli kamiennej do przetworów

1. Ogórki dokładnie myjemy, czosnek obieramy a chrzan kroimy w słupki.

2. Do każdego słoika wkładamy 1-2 gałązki kopru z baldachem, 5 liści wiśni, 1 duży ząbek czosnku(lub 2 małe) oraz 3 słupki chrzanu. Wkładamy ogórki jaśniejszą stroną do góry.

3. Słoiki zalewamy zalewą przyrządzoną z wody i soli (2 litry wody/2 łyżki soli) tak żeby przykryła ogórki zostawiając przy tym 1 cm wolnego miejsca. Zakręcamy i odstawiamy na 3 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie możemy przenieść ogórki do chłodnej spiżarni/piwnicy.

Ogórki będą gotowe po 3 tygodniach.

Smacznego…..

Obejrzyj film, który ułatwi przygotowanie ogórków.

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.