Przepis na domowe kiszone ogórki w słoikach które są świetnym dodatkiem do dań obiadowych. Bardzo stara receptura od babci Reni na ogórki kiszone na zimę.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4-6 słoików 0.9 l
Trudność przygotowania: łatwe
Cena: przystępna
SKŁADNIKI:
- 2 kg małych ogórków gruntowych
- 6 ząbków czosnku
- 30 liści wiśni
- kawałek korzenia chrzanu
- 1 pęczek kopru z baldachami
- 2 litry zimnej wody
- 2 płaskie łyżki soli kamiennej do przetworów
1. Ogórki dokładnie myjemy, czosnek obieramy a chrzan kroimy w słupki.
2. Do każdego słoika wkładamy 1-2 gałązki kopru z baldachem, 5 liści wiśni, 1 duży ząbek czosnku(lub 2 małe) oraz 3 słupki chrzanu. Wkładamy ogórki jaśniejszą stroną do góry.
3. Słoiki zalewamy zalewą przyrządzoną z wody i soli (2 litry wody/2 łyżki soli) tak żeby przykryła ogórki zostawiając przy tym 1 cm wolnego miejsca. Zakręcamy i odstawiamy na 3 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie możemy przenieść ogórki do chłodnej spiżarni/piwnicy.
Ogórki będą gotowe po 3 tygodniach.
Smacznego…..
Obejrzyj film, który ułatwi przygotowanie ogórków.