Nuggetsy z kurczaka

Sprawdzony przepis na nuggetsy jak z McDonald’s. Chrupiąca panierka oraz wyraziste mięciutkie i soczyste białe mięso sprawia że nuggetsy smakują lepiej niż w popularnej restauracji.

Czas przygotowania:   20 minut

Ilość porcji: 3 osób

Trudność przygotowania: łatwe

Cena: przystępna

SKŁADNIKI:

  • 300 g fileta z piersi kurczaka
  • 3 jajka
  • 1 płaska łyżeczka musztardy delikatesowej
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki pokruszonych płatków kukurydzianych
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia

1. Piersi kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Teraz musimy je zmielić/ zmiksować ja użyłem w tym celu blendera i jest to najlepszy wybór.

2. Do zmiksowanej masy dodajemy łyżkę mąki, 1 jajko, łyżeczkę czosnku granulowanego, łyżeczkę soli, pół łyżeczki papryki ostrej oraz szczyptę pieprzu. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

3. Płatki kukurydziane mielimy i mieszamy z pozostałą częścią mąki a jajka roztrzepujemy z musztardą.

3. Po upływie godziny wyciągamy kurczaka i zwilżonymi dłońmi formujemy niewielkie kawałki mięsa na kształt nuggetsów. Następnie obtaczamy w mące wymieszanej z pokruszonymi płatkami następnie w jajku i ponownie w mące . Smażymy na rozgrzanym, głębokim tłuszczu na ciemnozłoty kolor.

Usmażone wykładamy na ręcznik papierowy żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Gotowe… Smacznego!!!

Obejrzyj film, który ułatwi przygotowanie nuggetsów.

Please wait...

Dodaj komentarz