Nuggetsy z kurczaka

Sprawdzony przepis na nuggetsy jak z McDonald’s. Chrupiąca panierka oraz wyraziste mięciutkie i soczyste białe mięso sprawia że nuggetsy smakują lepiej niż w popularnej restauracji.

Czas przygotowania:   20 minut

Ilość porcji: 3 osób

Trudność przygotowania: łatwe

Cena: przystępna

SKŁADNIKI:

  • 300 g fileta z piersi kurczaka
  • 3 jajka
  • 1 płaska łyżeczka musztardy delikatesowej
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki pokruszonych płatków kukurydzianych
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia

1. Piersi kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Teraz musimy je zmielić/ zmiksować ja użyłem w tym celu blendera i jest to najlepszy wybór.

2. Do zmiksowanej masy dodajemy łyżkę mąki, 1 jajko, łyżeczkę czosnku granulowanego, łyżeczkę soli, pół łyżeczki papryki ostrej oraz szczyptę pieprzu. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

3. Płatki kukurydziane mielimy i mieszamy z pozostałą częścią mąki a jajka roztrzepujemy z musztardą.

3. Po upływie godziny wyciągamy kurczaka i zwilżonymi dłońmi formujemy niewielkie kawałki mięsa na kształt nuggetsów. Następnie obtaczamy w mące wymieszanej z pokruszonymi płatkami następnie w jajku i ponownie w mące . Smażymy na rozgrzanym, głębokim tłuszczu na ciemnozłoty kolor.

Usmażone wykładamy na ręcznik papierowy żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Gotowe… Smacznego!!!

Obejrzyj film, który ułatwi przygotowanie nuggetsów.

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.