Sprawdzony przepis na nuggetsy jak z McDonald’s. Chrupiąca panierka oraz wyraziste mięciutkie i soczyste białe mięso sprawia że nuggetsy smakują lepiej niż w popularnej restauracji.
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 3 osób
Trudność przygotowania: łatwe
Cena: przystępna
SKŁADNIKI:
- 300 g fileta z piersi kurczaka
- 3 jajka
- 1 płaska łyżeczka musztardy delikatesowej
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki pokruszonych płatków kukurydzianych
- szczypta pieprzu
- olej do smażenia

1. Piersi kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Teraz musimy je zmielić/ zmiksować ja użyłem w tym celu blendera i jest to najlepszy wybór.

2. Do zmiksowanej masy dodajemy łyżkę mąki, 1 jajko, łyżeczkę czosnku granulowanego, łyżeczkę soli, pół łyżeczki papryki ostrej oraz szczyptę pieprzu. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

3. Płatki kukurydziane mielimy i mieszamy z pozostałą częścią mąki a jajka roztrzepujemy z musztardą.

3. Po upływie godziny wyciągamy kurczaka i zwilżonymi dłońmi formujemy niewielkie kawałki mięsa na kształt nuggetsów. Następnie obtaczamy w mące wymieszanej z pokruszonymi płatkami następnie w jajku i ponownie w mące . Smażymy na rozgrzanym, głębokim tłuszczu na ciemnozłoty kolor.
Usmażone wykładamy na ręcznik papierowy żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Gotowe… Smacznego!!!
Obejrzyj film, który ułatwi przygotowanie nuggetsów.