Naleśniki po bretońsku

Lubicie szybkie śniadania? Jeśli tak, to ten przepis na smaczne gryczane naleśniki z szynką, serem, jajkiem przypadnie wam do gustu.

Czas przygotowania:   15 minut

Ilość porcji: 1 >4 osób

Trudność przygotowania: łatwe

Cena: przystępna

SKŁADNIKI CIASTO NA NALEŚNIKI:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki gryczanej
  • 300 ml mleka
  • 200 ml wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju

DODATKOWO NA 1 NALEŚNIK:

  • 1jajko
  • 2 suszone pomidory w oleju
  • 1 plasterek szynki
  • kawałek sera cheddar
  • szczypiorek

1. Zaczynamy od przygotowania ciasta na naleśniki. Wszystkie składniki z sobą dokładnie mieszamy i odkładamy na razie na bok.

Przed smażeniem musimy przygotować wszystkie produkty które będziemy kłaść na naleśnika. Kroimy szynkę, pomidory, szczypiorek a ser ścieramy na wiórki.

2. Smażymy cienkiego naleśnika. Gdy z jednej strony będzie już gotowy to przerzucamy na drugą stronę.

Teraz wbijamy na środek jajko i rozprowadzamy białko po naleśniku tak żeby nie uszkodzić żółtka. Żółtko zostawiamy na środku.

3. Układamy wokół żółtka szynkę, pokrojone pomidory, szczypiorek.

Posypujemy serem.

4. Zwijamy wszystkie strony naleśnika do środka nie zakrywając żółtka. Ma zostać okienko.

Smażymy jeszcze przez chwilę tak żeby ser się rozpuścił ale tak żeby żółtko się nie ścięło.

Gotowe… Smacznego!!!

Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie potrawy.

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.