Murzynek przepis

Szybki przepis na ciasto murzynek. Murzynek jest wilgotny, puszysty polany słodką polewą czekoladową. Ten murzynek przypomina mi smak mojego dzieciństwa.

Czas przygotowania:  1.5 godziny

Ilość porcji: >6 osób

Trudność przygotowania: łatwe

Cena: tanie

SKŁADNIKI:

  • 375 g margaryny ( 1.5 kostki )
  • 375 g cukru (1.5 szklanki)
  • 525 g mąki ( 3 szklanki )
  • 220 ml wody ( 1 szklanka)
  • 4.5 łyżki kakao
  • 6 jajek
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

1. Do garnka wlewamy wodę dodajemy margarynę, cukier, cukier waniliowy i kakao. Całość podgrzewamy,mieszamy do momentu rozpuszczenia składników i uzyskania jednolitej masy. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do ostudzonej masy. Całość cały czas miksujemy .

2. Dodajemy jajka i miksujemy na jednolitą masę.

3. Przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę ( 36 cm x 24 cm )

4. Pieczemy w temperaturze 180  ℃ przez 40 minut. Po zakończeniu pieczenia nie wyciągamy z piekarnika tylko uchylamy drzwi.

5. Ostudzone ciasto polewamy polewą czekoladową. Jak zrobić polewę znajdziecie tutaj: https://karolgotuje.pl/polewa-czekoladowa/

Gotowe… Smaczengo!!!

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.