Szybki przepis na ciasto murzynek. Murzynek jest wilgotny, puszysty polany słodką polewą czekoladową. Ten murzynek przypomina mi smak mojego dzieciństwa.
Czas przygotowania: 1.5 godziny
Ilość porcji: >6 osób
Trudność przygotowania: łatwe
Cena: tanie
SKŁADNIKI:
- 375 g margaryny ( 1.5 kostki )
- 375 g cukru (1.5 szklanki)
- 525 g mąki ( 3 szklanki )
- 220 ml wody ( 1 szklanka)
- 4.5 łyżki kakao
- 6 jajek
- 16 g cukru waniliowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
1. Do garnka wlewamy wodę dodajemy margarynę, cukier, cukier waniliowy i kakao. Całość podgrzewamy,mieszamy do momentu rozpuszczenia składników i uzyskania jednolitej masy. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do ostudzonej masy. Całość cały czas miksujemy .
2. Dodajemy jajka i miksujemy na jednolitą masę.
3. Przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę ( 36 cm x 24 cm )
4. Pieczemy w temperaturze 180 ℃ przez 40 minut. Po zakończeniu pieczenia nie wyciągamy z piekarnika tylko uchylamy drzwi.
5. Ostudzone ciasto polewamy polewą czekoladową. Jak zrobić polewę znajdziecie tutaj: https://karolgotuje.pl/polewa-czekoladowa/
Gotowe… Smaczengo!!!