Przepis na pyszne czekoladowe babeczki. Muffinki są wilgotne, słodkie a ich czekoladowy smak fajnie przełamuje delikatność sera i kwasowość maliny.
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 2–4 osób
Trudność przygotowania: średnie
Cena: przystępna
SKŁADNIKI MASA SEROWA:
- 150 g tłustego twarogu
- 1 łyżeczka mąki
- 2 łyżki cukru
- białko z 1 jajka
SKŁADNIKI CIASTO:
- 210 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
- 220 ml wody (1szklanka)
- 200 g cukru (1 szklanka)
- 30 g kakao (1/3 szklanki)
- 110ml jogurtu naturalnego (0,5 szklanki)
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- żółtko z 1 jajka
- 70 ml oleju (1/3 szklanki)
DODATKOWO:
- 12-15 malin
1. Przepis zaczynamy od przygotowania masy serowej. Twaróg mielimy na maszynce lub blendujemy. Następnie dodajemy resztę składników i ucieramy na gładki krem. Wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.
2. Przygotowanie ciasta. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wszystkie suche składniki i mieszamy. Teraz dodajemy wszystkie mokre składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
3. Do przygotowanych papilotek nakładamy po 1 dużej łyżce ciasta.
4. Wyciągamy masę serową z lodówki i nakładamy po jednej czubatej łyżeczce do każdej papilotki. Na masę serową kładziemy malinę i przykrywamy ciastem do 2/3 wysokości papilotki.
Tak przygotowane babeczki pieczemy w rozgrzanym piekarniku ustawionym na funkcje góra-dół w temperaturze 175°C przez 25 minut.
5. Po upieczeniu uchylamy drzwi piekarnika nie wyjmujemy babeczek.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Gotowe… Smacznego!!!
Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie muffinek.