Muffinki czekoladowe z twarogiem i malinami

Przepis na pyszne czekoladowe babeczki. Muffinki są wilgotne, słodkie a ich czekoladowy smak fajnie przełamuje delikatność sera i kwasowość maliny.

Czas przygotowania:  1 godzina

Ilość porcji: 2–4 osób

Trudność przygotowania: średnie

Cena: przystępna

SKŁADNIKI MASA SEROWA:

  • 150 g tłustego twarogu
  • 1 łyżeczka mąki
  • 2 łyżki cukru
  • białko z 1 jajka

SKŁADNIKI CIASTO:

  • 210 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
  • 220 ml wody (1szklanka)
  • 200 g cukru (1 szklanka)
  • 30 g kakao (1/3 szklanki)
  • 110ml jogurtu naturalnego (0,5 szklanki)
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • żółtko z 1 jajka
  • 70 ml oleju (1/3 szklanki)

DODATKOWO:

  • 12-15 malin

1. Przepis zaczynamy od przygotowania masy serowej. Twaróg mielimy na maszynce lub blendujemy. Następnie dodajemy resztę składników i ucieramy na gładki krem. Wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.

2. Przygotowanie ciasta. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wszystkie suche składniki i mieszamy. Teraz dodajemy wszystkie mokre składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

3. Do przygotowanych papilotek nakładamy po 1 dużej łyżce ciasta.

4. Wyciągamy masę serową z lodówki i nakładamy po jednej czubatej łyżeczce do każdej papilotki. Na masę serową kładziemy malinę i przykrywamy ciastem do 2/3 wysokości papilotki.

Tak przygotowane babeczki pieczemy w rozgrzanym piekarniku ustawionym na funkcje góra-dół w temperaturze 175°C przez 25 minut. 

5. Po upieczeniu uchylamy drzwi piekarnika nie wyjmujemy babeczek.

Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Gotowe… Smacznego!!!

Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie muffinek.

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.