Muffinki czekoladowe z twarogiem i malinami

Przepis na pyszne czekoladowe babeczki. Muffinki są wilgotne, słodkie a ich czekoladowy smak fajnie przełamuje delikatność sera i kwasowość maliny.

Czas przygotowania:  1 godzina

Ilość porcji: 2–4 osób

Trudność przygotowania: średnie

Cena: przystępna

SKŁADNIKI MASA SEROWA:

  • 150 g tłustego twarogu
  • 1 łyżeczka mąki
  • 2 łyżki cukru
  • białko z 1 jajka

SKŁADNIKI CIASTO:

  • 210 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
  • 220 ml wody (1szklanka)
  • 200 g cukru (1 szklanka)
  • 30 g kakao (1/3 szklanki)
  • 110ml jogurtu naturalnego (0,5 szklanki)
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • żółtko z 1 jajka
  • 70 ml oleju (1/3 szklanki)

DODATKOWO:

  • 12-15 malin

1. Przepis zaczynamy od przygotowania masy serowej. Twaróg mielimy na maszynce lub blendujemy. Następnie dodajemy resztę składników i ucieramy na gładki krem. Wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.

2. Przygotowanie ciasta. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wszystkie suche składniki i mieszamy. Teraz dodajemy wszystkie mokre składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

3. Do przygotowanych papilotek nakładamy po 1 dużej łyżce ciasta.

4. Wyciągamy masę serową z lodówki i nakładamy po jednej czubatej łyżeczce do każdej papilotki. Na masę serową kładziemy malinę i przykrywamy ciastem do 2/3 wysokości papilotki.

Tak przygotowane babeczki pieczemy w rozgrzanym piekarniku ustawionym na funkcje góra-dół w temperaturze 175°C przez 25 minut. 

5. Po upieczeniu uchylamy drzwi piekarnika nie wyjmujemy babeczek.

Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Gotowe… Smacznego!!!

Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie muffinek.

Please wait...

Dodaj komentarz