Pączki z mascarpone to pyszna i błyskawiczna w przygotowaniu słodka przekąska. Są lekkie, puszyste i mają delikatny cytrynowy aromat. Przygotowanie zajmuje tylko 30 minut, a efekt zachwyci każdego.
Czas przygotowania: 30 minut
Trudność przygotowania: łatwe
Ilość porcji: 3-4 osób
SKŁADNIKI:
- 250 g mąki pszennej
- 250 g mascarpone
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy (16 g)
- skórka z cytryny
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka spirytusu
- 1 l oleju do smażenia

1. Do miski dodajemy mascarpone, jajka, cukier i cukier waniliowy. Mieszamy, aż składniki się połączą.

2. Następnie dodajemy mascarpone startą skórkę z cytryny, szczyptę soli i dokłdnie mieszamy. Teraz wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec wlewamy spirytus i wyrabiamy gładką masę. W szerokim garnku rozgrzewamy olej do temperatury około 170°C.

3. Dużą łyżką nabieramy trochę ciasta a małą zgraniamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy pączki partiami, aż staną się złociste z dwóch stron. Po usmażeniu wykładamy je na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem . Pączki z mascarpone są już gotowe… Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.