Pączki z mascarpone

Pączki z mascarpone to pyszna i błyskawiczna w przygotowaniu słodka przekąska. Są lekkie, puszyste i mają delikatny cytrynowy aromat. Przygotowanie zajmuje tylko 30 minut, a efekt zachwyci każdego.

Czas przygotowania: 30 minut

Trudność przygotowania: łatwe

Ilość porcji: 3-4 osób

SKŁADNIKI:

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mascarpone
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • skórka z cytryny
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 l oleju do smażenia

1. Do miski dodajemy mascarpone, jajka, cukier i cukier waniliowy. Mieszamy, aż składniki się połączą. 

2. Następnie dodajemy mascarpone startą skórkę z cytryny, szczyptę soli i dokłdnie mieszamy. Teraz wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec wlewamy spirytus i wyrabiamy gładką masę. W szerokim garnku rozgrzewamy olej do temperatury około 170°C.

3. Dużą łyżką nabieramy trochę ciasta a małą zgraniamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy pączki partiami, aż staną się złociste z dwóch stron. Po usmażeniu wykładamy je na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem . Pączki z mascarpone są już gotowe… Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Please wait...