Bardzo smaczne mini pączki z jogurtem. Przepis jest bardzo prosty, wystarczy połączyć kilka składników i możemy smażyć…
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 2-4 osób
Trudność przygotowania: łatwe
SKŁADNIKI:
- 270g mąki pszennej
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy (16g)
- skórka cytrynowa
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka spirytusu
- 500ml oleju do smażenia

1. Do jajek dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz szczyptę soli i mieszamy do momentu rozpuszczenia cukru.

2. Teraz dodajemy startą skórkę z cytryny i jogurt .
Następnie łączymy proszek do pieczenia z mąką i przesypujemy do miski z jogurtem. Na koniec dodajemy spirytus i całość dokładnie łączymy ze sobą.

3. W garnku rozgrzewamy olej.
Bierzemy dwie łyżki dużą oraz małą i moczymy w rozgrzanym oleju. Na czubek 1/3 dużej łyżki nabieramy ciasto i małą zgarniamy do rozgrzanego tłuszczu.

4. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron Usmażone wykładamy na ręcznik papierowy.
Posypujemy cukrem lub cukrem pudrem.
Gotowe… Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.