Makaron z łososiem, szparagami i suszonymi pomidorami

Makaron szpinakowy z łososiem, szparagami i suszonymi pomidorami w kremowym sosie, podany na czarnym talerzu; z boku ułożone szparagi, kawałek sera i tarka do parmezanu

Makaron z łososiem, zielonymi szparagami i dodatkiem aromatycznych suszonych pomidorów. To szybkie danie obiadowe lub kolacja na specjalną okazję – gotowe w 25 minut

Czas przygotowania: 25 minut

Trudność przygotowania: średnie

Ilość porcji: 2-3 osób

SKŁADNIKI:

  • 200 g makaronu szpinakowego (np. tagliatelle)
  • 250 g filetu z łososia
  • 200 g zielonych szparagów
  • 6–7 suszonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • parmezan do posypania
  • natka pietruszki do posypania
Kawałki zielonych szparagów pokrojone na części, smażące się na rozgrzanej patelni z oliwą.

1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy, zachowując 1/4 szklanki wody z gotowania. Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końce. Kroimy na 2–3 części i podsmażamy przez 3 minuty na oliwie. Następnie odkładamy na bok.

Kawałki świeżego łososia bez skóry, pokrojone na większe części, ułożone na drewnianej desce do krojenia.

2. Łososia kroimy na większe kawałki, oprószamy solą i pieprzem. Podsmażamy na tej samej patelni po 2 minuty z każdej strony, również odkładamy na talerz.

Patelnia, na której smażą się przeciśnięty czosnek i paski suszonych pomidorów na oliwie.

3. Na tej samej patelni podsmażamy drobno pokrojony czosnek. Po 30 sekundach dodajemy pokrojone suszone pomidory i chwile smażymy. Teraz wlewamy śmietankę oraz sok z cytryny, dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej. Dusimy 2–3 minuty.

Makaron szpinakowy dorzucony do sosu z czosnkiem i suszonymi pomidorami na patelni.

4. Na patelnię przekładamy ugotowany makaron, podsmażone szparagi i łososia. Podlewamy wodą z makaronu, by sos był kremowy.

Makaron, szparagi i kawałki łososia wymieszane na patelni w kremowym sosie z czosnkiem i suszonymi pomidorami.

5. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron z łososiem jest już gotowy, danie podajemy posypane starrtym parmezanem i posiekaną natką pietruszki. Smacznego 😉

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Please wait...