Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami to pyszne i sycące danie, które zachwyci każdego miłośnika dobrego jedzenia.
Czas przygotowania: 35 minut
Ilość porcji: 3-4 osób
Trudność przygotowania: średnie
SKŁADNIKI:
- 400g makaronu
- 500g piersi z kurczaka
- 250g świeżych liści szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 100g suszonych pomidorów
- 400ml śmietanki 30%
- 100g sera parmezan
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- słodka papryka
- sól
- pieprz
1. Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy papryką, solą i pieprzem.
2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
3. Dodajemy szpinak i gdy liście zmiękną, wlewamy śmietankę oraz dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory. Całość dokładnie mieszamy.
4. Na koniec dodajemy starty ser. Doprawiamy do smaku papryką, solą i pieprzem. Jeśli sos wymaga zagęszczenia, dodajemy jedną łyżeczkę skrobi wymieszaną z jedną łyżką wody. Makaron z kurczakiem i szpinakiem jest już gotowy. Podajemy z ugotowanym makaronem.
Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.