Krewetki w kremowym sosie jajecznym z ulubionym makaronem to propozycja na szybki i smaczny obiad.
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 2 osób
Trudność przygotowania: łatwe
Cena: przystępna
SKŁADNIKI:
- 160 g makaronu tagliatelle (może być dowolny)
- 25-30 krewetek białych
- 2 sparzone jajka
- 50 g sera parmezan
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
1. Nasze danie zaczynamy od przygotowania wszystkich składników. Makaron gotujemy w osolonej wodzie około 8 minut. Krewetki obieramy z pancerzy płuczemy i osuszamy. Czosnek kroimy na plasterki, natkę siekamy a ser ścieramy na tarce. Sparzone jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy. Jak dokładnie wyparzyć jajka znajdziesz tutaj.
2. Przechodzimy do smażenia. Oliwę rozgrzewamy na patelni i dodajemy czosnek, chwilę smażymy następnie dodajemy krewetki i natkę. Podsmażamy przez ok 2 minuty. Dodajemy makaron, ser i mieszamy.
3. Patelnię zdejmujemy z ognia i wlewamy roztrzepane jajka ciągle mieszając. Jajka nie powinny się ściąć a powinien wytworzyć się kremowy sos. Pieprzymy i solimy do smaku.
Gotowe… Smacznego!!!