Makaron z krewetkami w kremowym sosie

Krewetki w kremowym sosie jajecznym z ulubionym makaronem to propozycja na szybki i smaczny obiad.

Czas przygotowania:   20 minut

Ilość porcji: 2 osób

Trudność przygotowania: łatwe

Cena: przystępna

SKŁADNIKI:

  • 160 g makaronu tagliatelle (może być dowolny)
  • 25-30 krewetek białych
  • 2 sparzone jajka
  • 50 g sera parmezan
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

1. Nasze danie zaczynamy od przygotowania wszystkich składników. Makaron gotujemy w osolonej wodzie około 8 minut. Krewetki obieramy z pancerzy płuczemy i osuszamy. Czosnek kroimy na plasterki, natkę siekamy a ser ścieramy na tarce. Sparzone jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy. Jak dokładnie wyparzyć jajka znajdziesz tutaj.

2. Przechodzimy do smażenia. Oliwę rozgrzewamy na patelni i dodajemy czosnek, chwilę smażymy następnie dodajemy krewetki i natkę. Podsmażamy przez ok 2 minuty. Dodajemy makaron, ser i mieszamy.

3. Patelnię zdejmujemy z ognia i wlewamy roztrzepane jajka ciągle mieszając. Jajka nie powinny się ściąć a powinien wytworzyć się kremowy sos. Pieprzymy i solimy do smaku.

Gotowe… Smacznego!!!

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.