Makaron z krewetkami w aksamitnym sosie z pancerzy

Makaron z krewetkami w aksamitnym sosie na bazie pancerzy,podany na talerzu i posypany natką pietruszki.

Makaron z krewetkami w aksamitnym sosie na bazie pancerzy to danie pełne głębokiego, morskiego smaku. Dzięki wykorzystaniu pancerzy krewetek sos nabiera wyjątkowego aromatu, który doskonale komponuje się z kremową śmietaną i białym winem. Całość uzupełnia delikatna nutka cytryny oraz świeża natka pietruszki.

Czas przygotowania: 1 godzina

Trudność przygotowania: średnie

Ilość porcji: 2-3 osób

SKŁADNIKI:

  • 400 g krewetek w pancerzach
  • 300 g makaronu tagliatelle
  • 1 mała cebula
  • 1 mała marchewka
  • 2 ząbki czosnkiu
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 duży pomidor
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 300 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • świeża natka pietruszki
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
Pokrojona marchewka,seler naciowy i cebula podsmażane na patelni.

1. Obieramy krewetki oddzielając mięso od pancerzy. Mięso odkładamy na później, a pancerze zachowujemy do przygotowania sosu. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy posiekaną cebulę, marchewkę oraz seler. Podsmażamy przez kilka minut, aż warzywa zmiękną. Dodajemy pancerze krewetek i smażymy przez około 5 minut, aż uwolnią intensywny aromat.

Pancerze krewetek smażone z marchewką, selerem i cebulą na patelni jako baza do aromatycznego sosu

2. Dorzucamy posiekany czosnek oraz pokrojonego w kostkę pomidora. Smażymy przez 2-3 minuty. Teraz wlewamy białe wino i gotujemy, aż większość płynu odparuje. Następnie dolewamy bulion i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie przecedzamy sos przez sito, starannie odciskając płyn z pancerzy i warzyw.

krewetki smażone na patelni na maśle douzyskania złocistego koloru

3. Na osobnej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy krewetki. Obsmażamy przez około 2 minuty z każdej strony, aż staną się jędrne i różowe. Doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Do przecedzonego sosu dodajemy śmietanę kremówkę i gotujemy na małym ogniu, aż sos nabierze kremowej konsystencji. Przekladamy usmażone krewetki do sosu i delikatnie mieszamy.

makaron dodany do patelni z kremowym sosem z pancerzy krewetek i smażonymi krewetkami

4. Makaron gotujemy al dente( około 7-8 min.). Odcedzamy go i przekładamy na patelnie z krewetkami. Mieszamy, aby makaron dokładnie pokrył się sosem. Danie podajemy posypane świeżą natką pietruszki. Makaron z krewetkami w pysznym sosie jest już gotowy. Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Please wait...