Makaron tagliatelle z krewetkami i parmezanem

Bardzo proste, szybkie danie z pysznymi krewetkami gotowe w 20 minut.

Czas przygotowania:  20 minut

Ilość porcji: 2 osób

Trudność przygotowania: średnie

Cena: przystępna

SKŁADNIKI:

  • 160 g makaronu tagliatelle
  • 16-20 krewetek
  • 2 cebule szalotki
  • 60 g sera parmezan
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 14 listków świeżej bazylii
  • 35 g masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie około 8 minut do stanu al dente.

Krewetki obieramy z pancerzyka, oczyszczamy i płuczemy.

Parmezan ścieramy na tarce.

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Szczypior, natkę i bazylię siekamy.

2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Dodajemy szalotkę, czosnek i chwilę podsmażamy.

3. Następnie dodajemy krewetki, pietruszkę i podsmażamy 2 minuty. Wyciskamy sok z cytryny, solimy i pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem.

4. Wlewamy 6 łyżek wody z makaronu i dodajemy parmezan . Po chwili dodajemy ugotowany makaron i całość dokładnie mieszamy.

Gotowe… Smacznego!!!

Please wait...

2 Comments on “Makaron tagliatelle z krewetkami i parmezanem”

  1. Naprawdę dobrze napisane. Chciałbym podziękować za Twoje działania. Mam nadzieję, że będzie więcej takich wpisów 🙂 Po prostu super. Będę częściej zaglądał.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.