Bardzo proste, szybkie danie z pysznymi krewetkami gotowe w 20 minut.
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 2 osób
Trudność przygotowania: średnie
Cena: przystępna
SKŁADNIKI:
- 160 g makaronu tagliatelle
- 16-20 krewetek
- 2 cebule szalotki
- 60 g sera parmezan
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka pietruszki
- 1/2 cytryny
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 14 listków świeżej bazylii
- 35 g masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- świeżo zmielony pieprz
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie około 8 minut do stanu al dente.
Krewetki obieramy z pancerzyka, oczyszczamy i płuczemy.
Parmezan ścieramy na tarce.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Szczypior, natkę i bazylię siekamy.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Dodajemy szalotkę, czosnek i chwilę podsmażamy.
3. Następnie dodajemy krewetki, pietruszkę i podsmażamy 2 minuty. Wyciskamy sok z cytryny, solimy i pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem.
4. Wlewamy 6 łyżek wody z makaronu i dodajemy parmezan . Po chwili dodajemy ugotowany makaron i całość dokładnie mieszamy.
Gotowe… Smacznego!!!
Dziękuję.Tak będzie więcej:) Zapraszam
Naprawdę dobrze napisane. Chciałbym podziękować za Twoje działania. Mam nadzieję, że będzie więcej takich wpisów 🙂 Po prostu super. Będę częściej zaglądał.