Site icon

Makaron spaghetti z krewetkami w sosie pomidorowym

Makaron spaghetti z lekko pikantnym sosem pomidorowym, smażonym czosnkiem, cebulą i krewetkami całość zaprawiona winem tworzy wyśmienitą potrawę. Bardzo proste i efektowne danie.

Czas przygotowania:  30 minut

Ilość porcji: 2 osoby

Trudność przygotowania: łatwe

Cena: przystępna

SKŁADNIKI:

  • 130 g makaronu spaghetti
  • 16-20 krewetek
  • 400 g pomidorów krojonych (puszka)
  • 1 cebula
  • 200 ml białego wina
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ natki pietruszki
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • pieprz
  • sól

1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez 8 minut i odcedzamy. Musi być al dente.

2. Krewetki obieramy z pancerzyka, oczyszczamy i płuczemy. Smażymy na oliwie z oliwek, solimy i pieprzymy. Usmażone zdejmujemy z patelni.

3. Na patelni po krewetkach smażymy pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Jak cebula zacznie się rumienić dodajemy pomidory chwile smażąc. Następnie wlewamy wino, dodajemy przyprawy,pieprz i sól i całość gotujemy.

4. Jak już zredukuje się nam ilość płynu a sos się zagęści to dodajemy krewetki i posiekaną pietruszkę i jeszcze przez chwile smażymy.

5. Teraz dodajemy makaron i całość dokładnie mieszamy.

Gotowe… Smacznego!!!

Obejrzyj film, który ułatwi przygotowanie potrawy od 2:50-5:30 min.

Exit mobile version