Makaron spaghetti z lekko pikantnym sosem pomidorowym, smażonym czosnkiem, cebulą i krewetkami całość zaprawiona winem tworzy wyśmienitą potrawę. Bardzo proste i efektowne danie.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 2 osoby
Trudność przygotowania: łatwe
Cena: przystępna
SKŁADNIKI:
- 130 g makaronu spaghetti
- 16-20 krewetek
- 400 g pomidorów krojonych (puszka)
- 1 cebula
- 200 ml białego wina
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ natki pietruszki
- ½ łyżeczki oregano
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- pieprz
- sól

1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez 8 minut i odcedzamy. Musi być al dente.

2. Krewetki obieramy z pancerzyka, oczyszczamy i płuczemy. Smażymy na oliwie z oliwek, solimy i pieprzymy. Usmażone zdejmujemy z patelni.

3. Na patelni po krewetkach smażymy pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Jak cebula zacznie się rumienić dodajemy pomidory chwile smażąc. Następnie wlewamy wino, dodajemy przyprawy,pieprz i sól i całość gotujemy.

4. Jak już zredukuje się nam ilość płynu a sos się zagęści to dodajemy krewetki i posiekaną pietruszkę i jeszcze przez chwile smażymy.

5. Teraz dodajemy makaron i całość dokładnie mieszamy.
Gotowe… Smacznego!!!
Obejrzyj film, który ułatwi przygotowanie potrawy od 2:50-5:30 min.