Site icon

Makaron chow mein z kurczakiem i warzywami

Makaron chow mein z kurczakiem, warzywami i słodko pikantym sosem to wspaniały i szybki obiad. Smaku potrawie dodają orientalne składniki takie jak papryczki chili czy imbir.

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 1-2 osób

Trudność przygotowania: średnie

SKŁADNIKI:

  • 150 g makaronu chow mein
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 mała papryka
  • 100g fasoli szparagowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 papryczki chili
  • 3 plastry mango (z puszki)
  • kawałek małego korzenia imbiru (ok.1 cm)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz
  • olej

SOS:

  • 8 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki ciepłej wody
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

1. W dużej misce zalewamy makaron wrzącą wodą i odstawiamy.

Wszystkie składniki na sos przelewamy do naczynia i ze sobą mieszamy.

2. Kurczaka kroimy w mniejsze paski. Solimy, pieprzymy i oprószamy mąką ziemniaczaną.

Smażymy na mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Następnie zarumienione kawałki zdejmujemy z patelni na talerz.

3. Na tej samej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Po chwili dodajemy warzywa pokrojone w paski, fasolę szparagową i starty imbir oraz ząbek czosnku.

Jak warzywa zmiękną to dodajemy kurczaka i sos. Zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze chwilę aż sos się zredukuje.

4. Na końcu dodajemy pokrojone plastry mango i odcedzony makaron. Całość dokładnie mieszamy.

Gotowe… Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Exit mobile version