Łosoś z chorizo w sosie pomidorowym to danie idealne gdy szukasz smacznego, prostego i szybkiego przepisu na obiad lub kolację.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 2-3 osób
Trudność przygotowania: łatwe
SKŁADNIKI:
- 140g pikantnej kiełbasy chorizo
- 4 filety z łososia
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 250ml passaty pomidorowej
- 200ml śmietanki 30%
- 50g sera parmezan
- 2 łyżki posiekanego świeżego oregano
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
1. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy chorizo pokrojone w ćwiartki. Podsmażone zdejmujemy na chwilę na talerz.
2. Łososia bez skóry solimy i pieprzymy. Smażymy z dwóch stron na patelni po chorizo. Również zdejmujemy na chwilę na talerz.
3. Teraz smażymy pokrojoną szalotkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy passatę i suszone pomidory. Całość zalewamy śmietanką.
4. Pod koniec dodajemy posiekane świeże oregano i parmezan.
5. Jak ser się rozpuści to dodajemy łososia. Po 2-3 minutach nasz łosoś jest gotowy. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 😉
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.