Łosoś w cieście francuskim z suszonymi pomidorami i puree z selera naciowego

Łosoś w cieście francuskim z szynką parmeńską, suszonymi pomidorami i serem parmezan. Podany z dodatkiem puree z selera naciowego i ziemniaka.

Czas przygotowania:  45 minut

Ilość porcji: 2-4 osób

Trudność przygotowania: średnie

Cena: przystępna

SKŁADNIKI ŁOSOŚ:

  • 500 g świeżego łososia
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • 1/2 ciasta francuskiego (1/2 gotowego)
  • 5 suszonych pomidorów
  • 40 g sera parmezan
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 jajko
  • świeżo zmielony pieprz

SKŁADNIKI PUREE:

  • 1 mały seler naciowy
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 łyżki mleka
  • 60 g masła
  • 500 ml wody
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

1. Łososia myjemy i osuszamy. Jeżeli mamy kawałek że skórą pozbywamy się jej. Dzielimy na 4 kawałki, każdy kładziemy na rozwiniętym plastrze szynki. Suszone pomidory drobno kroimy i kładziemy na każdym kawałku ryby. Posypujemy startym parmezanem. Zawijamy szynką.

2. Połowę gotowego ciasta francuskiego dzielimy na 4 równe części. Na każdym kawałku ciasta kładziemy po przekątnej 1 zawiniętą w szynkę rybkę i następnie sklejamy ze sobą kąty ciasta. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ustawionym na funkcje góra/dół w temperaturze 220 ° C przez 15-20 minut do zarumienienia.

3. Przepis na puree.

Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy pokrojonego drobno selera oraz ziemniaki.

4. Jak warzywa zaczną się rumienić zalewamy całość wodą tak żeby przykryła całą zawartość. Solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy do miękkości.

5. Kolejnym krokiem jest zblendowanie warzyw i dodanie mleka.

6. Podajemy najlepiej na gorąco ale możemy też na zimno:)

Gotowe… Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook oraz YouTube.

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.