Łosoś w cieście francuskim z szynką parmeńską, suszonymi pomidorami i serem parmezan. Podany z dodatkiem puree z selera naciowego i ziemniaka.
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 2-4 osób
Trudność przygotowania: średnie
Cena: przystępna
SKŁADNIKI ŁOSOŚ:
- 500 g świeżego łososia
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- 1/2 ciasta francuskiego (1/2 gotowego)
- 5 suszonych pomidorów
- 40 g sera parmezan
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 jajko
- świeżo zmielony pieprz
SKŁADNIKI PUREE:
- 1 mały seler naciowy
- 2 duże ziemniaki
- 2 łyżki mleka
- 60 g masła
- 500 ml wody
- sól do smaku
- pieprz do smaku
1. Łososia myjemy i osuszamy. Jeżeli mamy kawałek że skórą pozbywamy się jej. Dzielimy na 4 kawałki, każdy kładziemy na rozwiniętym plastrze szynki. Suszone pomidory drobno kroimy i kładziemy na każdym kawałku ryby. Posypujemy startym parmezanem. Zawijamy szynką.
2. Połowę gotowego ciasta francuskiego dzielimy na 4 równe części. Na każdym kawałku ciasta kładziemy po przekątnej 1 zawiniętą w szynkę rybkę i następnie sklejamy ze sobą kąty ciasta. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ustawionym na funkcje góra/dół w temperaturze 220 ° C przez 15-20 minut do zarumienienia.
3. Przepis na puree.
Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy pokrojonego drobno selera oraz ziemniaki.
4. Jak warzywa zaczną się rumienić zalewamy całość wodą tak żeby przykryła całą zawartość. Solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy do miękkości.
5. Kolejnym krokiem jest zblendowanie warzyw i dodanie mleka.
6. Podajemy najlepiej na gorąco ale możemy też na zimno:)
Gotowe… Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook oraz YouTube.