Leczo z cukinią i kiełbasą – idealne danie na obiad lub kolację! Szybkie w przygotowaniu, aromatyczne i pełne warzyw.
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 3-5 osób
Trudność przygotowania: średnie
SKŁADNIKI:
- 1 duża cukinia
- 2 zielone papryki
- 1 czerwona papryka
- 3 duże cebule
- 1 cerwona cebula
- 5 pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 500 g kiełbasy
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka oregano
- 1/3 łyżeczki pieprzu
1. W garnku na oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek.
2. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę, a potem cukinię. W międzyczasie sparzamy pomidory i obieramy je ze skóry.
3. Na patelni podsmażamy kiełbasę i dodajemy do garnka z warzywami. Dodajemy również pokrojone pomidory, wszystkie przyprawy oraz koncentrat pomidorowy.
4. Dusimy wszystko około 5-10 minut lub do miękkości warzyw. Na koniec możemy doprawić danie według własnego uznania. Nasze leczo z cukinią i kiełbasą jest już gotowe.
Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.