Leczo z cukinią i kiełbasą to pyszne, jednogarnkowe danie idealne na szybki obiad lub ciepłą kolację. Aromatyczne, sycące i pełne warzyw. Smakuje wyśmienicie zarówno na świeżo, jak i odgrzewane następnego dnia. Przepis bez zbędnych komplikacji – prosty, domowy i sprawdzony.
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 3-5 osób
Trudność przygotowania: średnie
SKŁADNIKI:
- 1 duża cukinia
- 2 zielone papryki
- 1 czerwona papryka
- 3 duże cebule
- 1 cerwona cebula
- 5 pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 500 g kiełbasy
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka oregano
- 1/3 łyżeczki pieprzu

1. W dużym garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę (białą i czerwoną) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy do zeszklenia.

2. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę, a potem cukinię. W międzyczasie sparzamy pomidory i obieramy je ze skóry.

3. Na osobnej patelni podsmażamy kiełbasę i dodajemy do garnka z warzywami. Dodajemy również pokrojone pomidory, wszystkie przyprawy oraz koncentrat pomidorowy.

4. Dusimy wszystko około 5-10 minut lub do miękkości warzyw. Na koniec możemy doprawić danie według własnego uznania. Leczo z cukinią i kiełbasą jest już gotowe. Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.