Leczo. Jednogarnkowe danie z cebuli, kiełbasy, papryki i pomidorów . Świetna propozycja na szybki i prosty obiad.
Czas przygotowania: 1.5 godziny
Ilość porcji: 6 osób
Trudność przygotowania: średnie
Cena: przystępna
SKŁADNIKI:
- 1,6 kg cebuli
- 650 g kiełbasy podwawelskiej
- 5 szt papryki (mix)
- 400 g pomidorów krojonych (puszka)
- 300 ml bulionu (mięsny lub warzywny)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju

1. Kroimy całą cebulę w piórka przekładamy do garnka i solimy. Przesmażamy na dwóch łyżkach oleju.

2. Kiełbasę kroimy na półksiężyce i smażymy na suchej patelni a następnie odstawiamy na bok.

3. Wszystkie papryki oczyszczamy z gniazd i kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli i podlewamy całość bulionem.

4. Dodajemy krojone pomidory z puszki i dwie łyżki koncentratu. Mieszamy, przykrywamy i dusimy na średnim ogniu przez 15 minut.

5. Dodajemy przyprawy i podsmażoną kiełbasę. Mieszamy i dusimy przez 30 minut pod przykryciem.

6. Nasze leczo jest już gotowe…
Smacznego!!!
Obejrzyj film, który ułatwi przygotowanie potrawy.