Leczo z cebuli, kiełbasy i papryki

Leczo. Jednogarnkowe danie z cebuli, kiełbasy, papryki i pomidorów . Świetna propozycja na szybki i prosty obiad.

Czas przygotowania:  1.5 godziny

Ilość porcji: 6 osób

Trudność przygotowania: średnie

Cena: przystępna

SKŁADNIKI:

  • 1,6 kg cebuli
  • 650 g kiełbasy podwawelskiej
  • 5 szt papryki (mix)
  • 400 g pomidorów krojonych (puszka)
  • 300 ml bulionu (mięsny lub warzywny)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

1. Kroimy całą cebulę w piórka przekładamy do garnka i solimy. Przesmażamy na dwóch łyżkach oleju.

2. Kiełbasę kroimy na półksiężyce i smażymy na suchej patelni a następnie odstawiamy na bok.

3. Wszystkie papryki oczyszczamy z gniazd i kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli i podlewamy całość bulionem.

4. Dodajemy krojone pomidory z puszki i dwie łyżki koncentratu. Mieszamy, przykrywamy i dusimy na średnim ogniu przez 15 minut.

5. Dodajemy przyprawy i podsmażoną kiełbasę. Mieszamy i dusimy przez 30 minut pod przykryciem.

6. Nasze leczo jest już gotowe…

Smacznego!!!

Obejrzyj film, który ułatwi przygotowanie potrawy.

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *