Kurczak ze szparagami w kremowym sosie śmietanowym. Idealne na szybki obiad lub kolację, to danie nie tylko cieszy podniebienie ale także pięknie wygląda na talerzu.
Czas przygotowania: 35 minut
Ilość porcji: 2-4 osób
Trudność przygotowania: średnie
SKŁADNIKI:
- 400g fileta z piersi kurczaka
- 400g szparagów
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchewka
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 200g śmietanki 30%
- 300ml wody
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz

1. Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, solimy i pierzymy. Następnie obtaczamy każdy kawałek w mące. Smażymy partiami na rozgrzanym oleju na złoty kolor i zdejmujemy z patelni.

2. Na tym samym tłuszczu smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i dobno pokrojony czosnek. Po chwili dodajemy marchewkę startą na dużych oczkach tarki. Ze szparagów usuwamy zdrewniałe koncówki i kroimy na mniejesze kawałki. Dodajemy do warzyw i smażymy przez chwilę.

3. Teraz przekładamy wcześniej podsmażonego kurczaka. Posypujemy przyprawami, zalewamy wodą i dokładnie mieszamy. Przykrywamy i gotujemy 2-3 minuty na małym ogniu.

4. Pod koniec dodajemy śmietankę i koperek. Doprawiamy do smaku solą, pierzem i gotujemy jeszcze przez chwilę. Jeżeli chcemy to sos możemy ewentualnie zagęścić mąką zienmiaczaną z wodą. (1/2 łyżeczki mąki i 1 łyżka wody) Kurczak jest już gotowy, podajemy z ulubionymi dodatkami, polecam makaron.
Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.