Site icon

Kurczak zapiekany z mozzarellą i pieczarkami

Zapiekany kurczak z piekarnika z sosem pomidorowym, serem mozzarella i pieczarkami.

Czas przygotowania: 1.5 godziny

Ilość porcji: 3-6 osób

Trudność przygotowania: średnie

SKŁADNIKI:

  • 5 pojedynczych filetów z kurczaka
  • 300g pieczarek
  • 2 małe czerwone cebule
  • 2 kulki sera mozzarella
  • 400g sosu pomidorowego do pizzy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz
  • olej

1. Filety przecinamy na pół wzdłuż i lekko rozbijamy. Skraplamy olejem. Nacieramy solą, pieprzem, papryką,oregano i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

2. Na rozgrzanej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy filety z dwóch stron.

Układamy w naczyniu do zapiekania.

3. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Po chwili dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki. Smażymy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Sos do pizzy doprowadzamy do wrzenia i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy.

4. Filety smarujemy sosem do pizzy. Kładziemy plasterki mozzarelli a na górę pieczarki z cebulą. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 ° C (termoobieg) przez 20 minut.

Gotowe… Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Exit mobile version