Kurczak z ryżem w sosie własnym

Duszona pierś kurczaka w sosie własnym z ryżem to proste danie obiadowe, które smakuje dzieciom i dorosłym. Przygotowanie zajmuje dosłownie 30 minut.

Czas przygotowania:   30 minut

Ilość porcji: 2 osób

Trudność przygotowania: łatwe

Cena: przystępna

SKŁADNIKI:

  • 500 g fileta z piersi kurczaka
  • 200 g ryżu
  • 500 ml wody
  • 1 mała marchewka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 5 łyżek wody
  • sól
  • pieprz

1. Wypłukaną i oczyszczoną pierś kroimy na małe kawałki, solimy i pieprzymy. Smażymy na oleju na złoty kolor.

Na tarce ścieramy marchewkę i dodajemy do kurczaka. Zalewamy całość 500 ml wody i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i przykrywamy, dusimy 5 minut.

W tym momencie możemy wstawić ryż. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według zaleceń na opakowaniu.

2. Teraz robimy zawiesinę z 1 łyżki mąki oraz 5 łyżek wody i dokładnie mieszamy żeby nie miała grudek. Wlewamy ją na patelnię i dokładnie mieszamy.

Solimy i pieprzymy do smaku, następnie przykrywamy i gotujemy jeszcze 5 minut.

Podajemy z ryżem.

Gotowe.. Smacznego!!

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.