Duszona pierś kurczaka w sosie własnym z ryżem to proste danie obiadowe, które smakuje dzieciom i dorosłym. Przygotowanie zajmuje dosłownie 30 minut.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 2 osób
Trudność przygotowania: łatwe
Cena: przystępna
SKŁADNIKI:
- 500 g fileta z piersi kurczaka
- 200 g ryżu
- 500 ml wody
- 1 mała marchewka
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka oleju
- 5 łyżek wody
- sól
- pieprz
1. Wypłukaną i oczyszczoną pierś kroimy na małe kawałki, solimy i pieprzymy. Smażymy na oleju na złoty kolor.
Na tarce ścieramy marchewkę i dodajemy do kurczaka. Zalewamy całość 500 ml wody i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i przykrywamy, dusimy 5 minut.
W tym momencie możemy wstawić ryż. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według zaleceń na opakowaniu.
2. Teraz robimy zawiesinę z 1 łyżki mąki oraz 5 łyżek wody i dokładnie mieszamy żeby nie miała grudek. Wlewamy ją na patelnię i dokładnie mieszamy.
Solimy i pieprzymy do smaku, następnie przykrywamy i gotujemy jeszcze 5 minut.
Podajemy z ryżem.
Gotowe.. Smacznego!!