Kurczak z ryżem po meksykańsku

Kurczak z ryżem po meksykańsku to połączenie soczystego kurczaka, aromatycznych przypraw i kolorowych warzyw które tworzą pełne smaku i zdrowia danie.

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość porcji: 4-6 osób

Trudność przygotowania: łatwe

SKŁADNIKI:

  • 600g fileta z piersi kurczaka
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400g pomidorów krojonych (puszka)
  • 400g fasolki czerwonej (puszka)
  • 200g kukurydzy
  • 150g ryżu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 150ml wody

1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, następnie odcedzamy i odkładamy na bok. Kurczaka kroimy w kostkę lub cienkie paski, doprawiamy przyprawami i startym czosnkiem.

2. Na rozgrzanej patelni smażymy kurczaka z każdej strony, następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę oraz obie papryki pokrojone w kostkę. Smażymy chwilę, aż warzywa zmiękną.

3. Teraz dodajemy pomidory, odcedzoną kukurydzę i fasolkę. Mieszamy, po czym dodajemy wodę wymieszaną z koncentratem pomidorowym chwilę gotując.

4. Na końcu dodajemy ugotowany ryż i wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy jeszcze chwilę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kurczak z ryżem po meksykańsku jest już gotowy. Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Please wait...