Kurczak z ryżem po meksykańsku to połączenie soczystego kurczaka, aromatycznych przypraw i kolorowych warzyw które tworzą pełne smaku i zdrowia danie.
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 4-6 osób
Trudność przygotowania: łatwe
SKŁADNIKI:
- 600g fileta z piersi kurczaka
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400g pomidorów krojonych (puszka)
- 400g fasolki czerwonej (puszka)
- 200g kukurydzy
- 150g ryżu
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 150ml wody
1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, następnie odcedzamy i odkładamy na bok. Kurczaka kroimy w kostkę lub cienkie paski, doprawiamy przyprawami i startym czosnkiem.
2. Na rozgrzanej patelni smażymy kurczaka z każdej strony, następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę oraz obie papryki pokrojone w kostkę. Smażymy chwilę, aż warzywa zmiękną.
3. Teraz dodajemy pomidory, odcedzoną kukurydzę i fasolkę. Mieszamy, po czym dodajemy wodę wymieszaną z koncentratem pomidorowym chwilę gotując.
4. Na końcu dodajemy ugotowany ryż i wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy jeszcze chwilę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kurczak z ryżem po meksykańsku jest już gotowy. Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.