Site icon

Kurczak w sosie śmietanowym ze szparagami i pomidorami

Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem, szparagami i suszonymi pomidorami, podany na talerzu. W tle świeże szparagi, czosnek i pomidor na blacie kuchennym

Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem, szparagami i suszonymi pomidorami to szybki i niesamowicie pyszny obiad w 20 minut. Delikatne mięso, aromatyczne dodatki i kremowy sos tworzą idealne połączenie smaków. Jeśli szukasz pomysłu na szybki domowy posiłek ten przepis jest dla Ciebie.

Czas przygotowania: 45 minut

Trudność przygotowania: łatwe

Ilość porcji: 2-3 osób

SKŁADNIKI:

  • 300g fileta z kurczaka
  • 150 g makaronu (np. penne/wstążki)
  • 7 zielonych szparagów
  • 6 suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml bulionu lub wody
  • 100 ml śmietanki 18%
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz
  • parmezan
Kurczak smażony na patelni, zarumieniony i doprawiony przyprawami

1. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Podsmażamy na oliwie na złoty kolor.

2. Ze szparagów odrywamy zdrewniałe twarde końcówki. Kroimy na 3-4 cm kawałki i dodajemy do kurczaka. Smażymy 3-4 minuty.

3. Czosnek i suszone pomidory siekamy i dorzucamy na patelnię i smażymy chwilę. Następnie wlewamy bulion a po chwili dodajemy śmietankę i musztardę. Gotujemy 2 minuty aż sos zgęstnieje.

4. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i wrzucamy do sosu dokładnie mieszając. Kurczak w sosie śmietanowym jest już gotowy. Danie podajemy posypane parmezanem. Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Exit mobile version