Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem, szparagami i suszonymi pomidorami to szybki i niesamowicie pyszny obiad w 20 minut. Delikatne mięso, aromatyczne dodatki i kremowy sos tworzą idealne połączenie smaków. Jeśli szukasz pomysłu na szybki domowy posiłek ten przepis jest dla Ciebie.
Czas przygotowania: 45 minut
Trudność przygotowania: łatwe
Ilość porcji: 2-3 osób
SKŁADNIKI:
- 300g fileta z kurczaka
- 150 g makaronu (np. penne/wstążki)
- 7 zielonych szparagów
- 6 suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml bulionu lub wody
- 100 ml śmietanki 18%
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka oliwy
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- sól
- pieprz
- parmezan

1. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Podsmażamy na oliwie na złoty kolor.

2. Ze szparagów odrywamy zdrewniałe twarde końcówki. Kroimy na 3-4 cm kawałki i dodajemy do kurczaka. Smażymy 3-4 minuty.

3. Czosnek i suszone pomidory siekamy i dorzucamy na patelnię i smażymy chwilę. Następnie wlewamy bulion a po chwili dodajemy śmietankę i musztardę. Gotujemy 2 minuty aż sos zgęstnieje.

4. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i wrzucamy do sosu dokładnie mieszając. Kurczak w sosie śmietanowym jest już gotowy. Danie podajemy posypane parmezanem. Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.