Kurczak po chińsku z warzywami i ryżem który przygotujesz w mniej niż 30 minut. Soczyste kawałki kurczaka w aromatycznym sosie sojowo – imbirowym, chrupiące warzywa oraz ryż to idealne danie na szybki obiad.
Czas przygotowania: 30 minut
Trudność przygotowania: łatwe
Ilość porcji: 3-4 osób
SKŁADNIKI MARYNATA:
- 300 g fileta z kurczaka
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1cm startego korzenia imbiru
- 1 ząbek czosnku
SKŁADNIKI SOS:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1cm startego korzenia imbiru
- 50 ml wody
SKŁADNIKI:
- 200 g ryżu jaśminowego
- 1 średnia cukinia
- 1 duża marchewka
- 1 czerwona papryka
- 1 mały por
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebulka dymka (do posypania)

1. Kurczaka kroimy w cienkie paski i przekładamy do miski. Dodajemy składniki marynaty, starty imbir i posiekany czosnek. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut do zamarynowania.
Składniki na sos łączymy i odstawiamy. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Teraz kroimy warzywa: por w półplasterki, cukinię, paprykę i marchewkę kroimy w cienkie słupki.

3. Rozgrzewamy 1 łyżkę oleju na dużej patelni lub woku. Smażymy kurczaka na dużym ogniu przez około 5 minut, aż się zarumieni. Przekładamy go na talerz. Na tą samą patelnię dodajemy drugą łyżkę oleju i wrzucamy pokrojone warzywa. Smażymy przez 3–4 minuty, mieszając od czasu do czasu, żeby były lekko chrupiące.

4. Dodajemy kurczaka wlewamy sos. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze 2 minuty, aż sos zgęstnieje i pięknie oblepi składniki. Podajemy z ryżem i posiekaną cebulką dymką. Kurczak po chińsku z warzywami jest już gotowy…
Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.