Kurczak pieczony z warzywami

Przepis na pieczone podudzia kurczaka z ziemniakami, kalafiorem w pysznym słodkim sosie sojowym. Szybkie, proste i bardzo smaczne danie.

Czas przygotowania: 1 godzina

Ilość porcji: 3-4 osoby

Trudność przygotowania: średnie

Cena: przystępna

SKŁADNIKI:

  • 6 udek z kurczaka
  • 1cebula
  • 500g ziemniaków
  • 2 małe marchewki
  • 1/2 małego kalafiora
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • ostra papryka

SKŁADNIKI SOS:

  • 6 łyżek sosu sojowego ciemnego
  • 1.5 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy

1. Kurczaka nacieramy solą, pieprzem, papryką i tymiankiem. Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron.

2. Na oleju po kurczaku smażymy drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i różyczki kalafiora. Następnie dodajemy posiekany czosnek i koperek. Doprawiamy solą oraz pieprzem i podsmażaamy do miękkości warzyw.

3. Warzywa przekładamy do naczynia w którym będziemy piec. Na górę kładziemy kawałki podsmażonego kurczaka.

Teraz przygotowujemy sos.

4. Na patelnię wlewamy sos sojowy i dodajemy cukier. Mieszamy żeby się rozpuścił. Przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy sok z cytryny i musztardę. Mieszamy całość tak żeby składniki się połączyły. Polewamy po każdym kawałku kurczaka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 °C z funkcją góra/dół i pieczemy przez 35 minut.

5. Pyszny i szybki obiad dla całej rodzimy mamy już gotowy.

Smacznego 😉

Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie kurczaka z warzywami.

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook oraz YouTube.

Please wait...

Dodaj komentarz