Przepis na pieczone podudzia kurczaka z ziemniakami, kalafiorem w pysznym słodkim sosie sojowym. Szybkie, proste i bardzo smaczne danie.
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 3-4 osoby
Trudność przygotowania: średnie
Cena: przystępna
SKŁADNIKI:
- 6 udek z kurczaka
- 1cebula
- 500g ziemniaków
- 2 małe marchewki
- 1/2 małego kalafiora
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek koperku
- sól
- pieprz
- tymianek
- ostra papryka
SKŁADNIKI SOS:
- 6 łyżek sosu sojowego ciemnego
- 1.5 łyżki cukru trzcinowego
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki musztardy
1. Kurczaka nacieramy solą, pieprzem, papryką i tymiankiem. Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron.
2. Na oleju po kurczaku smażymy drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i różyczki kalafiora. Następnie dodajemy posiekany czosnek i koperek. Doprawiamy solą oraz pieprzem i podsmażaamy do miękkości warzyw.
3. Warzywa przekładamy do naczynia w którym będziemy piec. Na górę kładziemy kawałki podsmażonego kurczaka.
Teraz przygotowujemy sos.
4. Na patelnię wlewamy sos sojowy i dodajemy cukier. Mieszamy żeby się rozpuścił. Przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy sok z cytryny i musztardę. Mieszamy całość tak żeby składniki się połączyły. Polewamy po każdym kawałku kurczaka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 °C z funkcją góra/dół i pieczemy przez 35 minut.
5. Pyszny i szybki obiad dla całej rodzimy mamy już gotowy.
Smacznego 😉
Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie kurczaka z warzywami.
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook oraz YouTube.