Popularne na całym świecie danie kuchni syczuańskiej, kurczak Kung Pao (gong bao) pokrojony w kostkę kurczak przyrządzany z orzeszkami i ostrymi przyprawami. Danie jest niezwykle łatwe i szybkie do przyrządzenia.
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 5-6 osób
Trudność przygotowania: średnie
Cena: przystępna
SKŁADNIKI:
- 1 kg mięsa z uda kurczaka
- 5 łyżek skrobi ziemniaczanej
- 2 papryki
- 2 cebule
- pół małego korzenia imbiru
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 5 łyżek sosu ostrygowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 100 g orzechów nerkowca
- 2 szklanki wody
- sól
- pieprz
- olej kokosowy/olej słonecznikowy
- szczypiorek
- 400 g ryżu jaśminowego
- pół papryczki chili

1. Kurczaka oczyszczamy i kroimy w cienkie paski.
Następnie przekładamy do naczynia solimy i pieprzymy.
Dodajemy 4 łyżki skrobi ziemniaczanej i dokładnie mieszamy.

2. W woku rozgrzewamy 3 łyżki oleju i smażymy kurczaka małymi porcjami. Usmażonego przekładamy do miski.
W tym samym czasie kroimy warzywa.
Paprykę w paski, cebulę w piórka a imbir siekamy na drobno.
Połowę papryczki chili przecinamy na pół i siekamy.

3. W woku na tym samym oleju co smażyliśmy kurczaka smażymy cebule, imbir i papryczkę chili energicznie mieszając.
Po chwili dodajemy paprykę i orzechy a następnie kurczaka.
Smażymy cały czas energicznie mieszając.

4. Podlewamy całość 2 szklankami wody, dodajemy cukier, olej sezamowy i sosy.
Mieszamy i dusimy przez 10 minut.
W tym czasie możemy ugotować ryż.

5. Zagęszczamy nasze danie zawiesiną z 3 łyżek wody i 1 łyżki skrobi.
Gotowe..Podajemy z ryżem całość posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego!!!
Obejrzyj film, który ułatwi przygotowanie potrawy.