Kurczak Kung Pao

Popularne na całym świecie danie kuchni syczuańskiej, kurczak Kung Pao (gong bao) pokrojony w kostkę kurczak przyrządzany z orzeszkami i ostrymi przyprawami. Danie jest niezwykle łatwe i szybkie do przyrządzenia.

Czas przygotowania:  1 godzina

Ilość porcji: 5-6 osób

Trudność przygotowania: średnie

Cena: przystępna

SKŁADNIKI:

  • 1 kg mięsa z uda kurczaka
  • 5 łyżek skrobi ziemniaczanej
  • 2 papryki
  • 2 cebule
  • pół małego korzenia imbiru
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 5 łyżek sosu ostrygowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 2 szklanki wody
  • sól
  • pieprz
  • olej kokosowy/olej słonecznikowy
  • szczypiorek
  • 400 g ryżu jaśminowego
  • pół papryczki chili

1. Kurczaka oczyszczamy i kroimy w cienkie paski.
Następnie przekładamy do naczynia solimy i pieprzymy.
Dodajemy 4 łyżki skrobi ziemniaczanej i dokładnie mieszamy.

2. W woku rozgrzewamy 3 łyżki oleju i smażymy kurczaka małymi porcjami. Usmażonego przekładamy do miski.
W tym samym czasie kroimy warzywa.
Paprykę w paski, cebulę w piórka a imbir siekamy na drobno.

Połowę papryczki chili przecinamy na pół i siekamy.

3. W woku na tym samym oleju co smażyliśmy kurczaka smażymy cebule, imbir i papryczkę chili energicznie mieszając.
Po chwili dodajemy paprykę i orzechy a następnie kurczaka.
Smażymy cały czas energicznie mieszając.

4. Podlewamy całość 2 szklankami wody, dodajemy cukier, olej sezamowy i sosy.
Mieszamy i dusimy przez 10 minut.
W tym czasie możemy ugotować ryż.

5. Zagęszczamy nasze danie zawiesiną z 3 łyżek wody i 1 łyżki skrobi.

Gotowe..Podajemy z ryżem całość posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego!!!

Obejrzyj film, który ułatwi przygotowanie potrawy.

Please wait...

Dodaj komentarz