Krupnik tradycyjna polska zupa ugotowana na wywarze z kurczaka oraz jarzyn z dodatkiem kaszy jęczmiennej, ziemniaków i marchewki.
Czas przygotowania: 110minut
Ilość porcji: 4-6osób
Trudność przygotowania: średnie
SKŁADNIKI:
- 800g drobiu (nogi,podudzia)
- 200g kaszy jęczmiennej
- 800g ziemniaków
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 mały korzeń selera
- 1 cebula
- 1 kawałek pora
- 2 łyżki posiekanego kopru
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 8 ziaren pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu
- 1/3 łyżeczki kurkumy
1. Mięso opłukujemy i wkładamy do dużgo garnka. Warzywa obieramy kroimy w mniejsze kawałki, cebulę przypalamy i całość dodajemy do mięsa. Dorzucamy liście laurowe,ziele i pieprz. Zalewamy 4 litrami wody i gotujemy około 75minut. W trakcie gotowania wyławiamy szumowiny.
2. Po tym czasie wyławiamy kurczaka i warzywa. Zostawiamy do ostygnięcia.
Teraz do bulionu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, kaszę jęczmienną, sól i pieprz. Gotujemy na małym ogniu przez 25minut.
3. Pod koniec gotowania do zupy dorzucamy wystudzone i obrane na kawałki mięso z kurczaka, pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę(selera i pora nie dodajemy). Dodajemy również posiekany koper oraz kurkumę. Możemy ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeszcze chwilę gotujemy i nasz krupnik jest już gotowy.
Smacznego 😉
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.