Kruche ciasto z jagodami i budyniową pianką

Kruche ciasto przełożone delikatną pianką budyniową z jagodami. Bardzo smaczne i apetyczne…

Czas przygotowania:   2.5 godziny

Ilość porcji: >5 osób

Trudność przygotowania: średnie

Cena: przystępna

SKŁADNIKI CIASTO:

  • 330 g mąki tortowej (2,5 szklanki)
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 250 g margaryny

SKŁADNIKI PIANKA:

  • 80 g budyniu waniliowego
  • 5 białek
  • 220 g cukru (1 szklanka)
  • szczypta soli
  • 100 ml oleju (½ szklanki)

DODATKOWO:

  • 250 g jagód (użyłem mrożonych)
  • cukier puder do posypania

1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą do miski. Dodajemy cukier waniliowy oraz zimną margarynę. Wyrabiamy do uzyskania kruchego ciasta.

2. Do kruchej masy dodajemy żółtka i dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto.

3. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

W międzyczasie wykładamy papierem do pieczenia tortownicę (średnica 24 centymetry).

4. Po upływie godziny wyciągamy jeden kawałek zamrożonego ciasta i ścieramy na tarce o dużych oczkach na dno tortownicy. Wyrównujemy i delikatnie dociskamy. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ustawionym na funkcje góra/dół w temperaturze 180 ° C przez 15 minut. Wyciągamy tortownicę odkładamy do wystudzenia.

5. Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy cukier, budyń oraz olej. Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.

6. Krem wykładamy na ostudzony spód i dodajemy owoce (u mnie mrożone, wcześniej rozmroziłem na sitku). Na wierzch ścieramy na tarce drugi kawałek zamrożonego ciasta.

7. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ustawionym na funkcje góra/dół w temperaturze 180 ° C przez 50 minut. Następnie wyłączamy i uchylamy drzwiczki od piekarnika. Po wystygnięciu oprószamy cukrem pudrem.

Gotowe… Smacznego!!!

Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.