Kruche ciasto przełożone delikatną pianką budyniową z jagodami. Bardzo smaczne i apetyczne…
Czas przygotowania: 2.5 godziny
Ilość porcji: >5 osób
Trudność przygotowania: średnie
Cena: przystępna
SKŁADNIKI CIASTO:
- 330 g mąki tortowej (2,5 szklanki)
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 250 g margaryny
SKŁADNIKI PIANKA:
- 80 g budyniu waniliowego
- 5 białek
- 220 g cukru (1 szklanka)
- szczypta soli
- 100 ml oleju (½ szklanki)
DODATKOWO:
- 250 g jagód (użyłem mrożonych)
- cukier puder do posypania
1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą do miski. Dodajemy cukier waniliowy oraz zimną margarynę. Wyrabiamy do uzyskania kruchego ciasta.
2. Do kruchej masy dodajemy żółtka i dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto.
3. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
W międzyczasie wykładamy papierem do pieczenia tortownicę (średnica 24 centymetry).
4. Po upływie godziny wyciągamy jeden kawałek zamrożonego ciasta i ścieramy na tarce o dużych oczkach na dno tortownicy. Wyrównujemy i delikatnie dociskamy. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ustawionym na funkcje góra/dół w temperaturze 180 ° C przez 15 minut. Wyciągamy tortownicę odkładamy do wystudzenia.
5. Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy cukier, budyń oraz olej. Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.
6. Krem wykładamy na ostudzony spód i dodajemy owoce (u mnie mrożone, wcześniej rozmroziłem na sitku). Na wierzch ścieramy na tarce drugi kawałek zamrożonego ciasta.
7. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ustawionym na funkcje góra/dół w temperaturze 180 ° C przez 50 minut. Następnie wyłączamy i uchylamy drzwiczki od piekarnika. Po wystygnięciu oprószamy cukrem pudrem.
Gotowe… Smacznego!!!