Krokiety z kapustą i grzybami

Przepis na tradycyjne krokiety z kapustą i grzybami. Tak pyszne naleśniki wypełnione farszem robię zawsze na święta Bożego Narodzenia, ale idealnie sprawdzą się też jako danie obiadowe.

Czas przygotowania:  1.5 godziny

Ilość porcji: 2–4 osób

Trudność przygotowania: średnie

Cena: przystępna

SKŁADNIKI FARSZ:

  • 600 g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 20 g suszonych grzybów
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 6 ziarenek pieprzu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

SKŁADNIKI NALEŚNIKI:

  • 260 g mąki
  • 2 jajka
  • 400 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • bułka tarta
  • 2-3 jajka
  • olej do smażenia

1. Kapustę płuczemy i przekładamy do garnka. Zalewamy do połowy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy.

2. W tym czasie podsmażamy na patelni cebulę pokrojoną w kostkę a z namoczonych wcześniej grzybów (moczyły się 12 godzin) odlewamy do kapusty wodę. Grzyby kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Smażymy przez chwilę a następnie przekładamy do garnka i gotujemy wszystko przez 1 godzinę.

3. Składniki na naleśniki dokładnie mieszamy. Naleśniki smażymy na suchej rozgrzanej patelni. Po usmażeniu wszystkich przykrywamy od góry talerzem żeby nie wyschły.

Krok po kroku jak zrobić naleśniki znajdziesz TUTAJ.

4. Po godzinie farsz jest już gotowy. Powinien być odparowany bez wody. Jeżeli jednak ma wodę to odcedzamy. wyciągamy liście oraz przyprawy.

Zawijanie zaczynamy od nałożenia farszu na naleśnika i zwinięcia boków do środka. Następnie zwijamy w rulon, odkładamy i robimy następne.

5. Przygotowane krokiety obtaczamy w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej.

Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.

Gotowe… Smacznego!!!

Obejrzyj film który ułatwi przygotowanie potrawy.

Please wait...

Dodaj komentarz