Krewetki w pikantnym sosie kokosowym to prawdziwa uczta dla miłośników egzotycznych smaków. Kremowy, lekko pikantny sos na bazie mleczka kokosowego idealnie komponuje się z soczystymi krewetkami tworzy danie pełne aromatu i głębi smaku. Ten przepis jest szybki i prosty w przygotowaniu a jego wyjątkowa kompozycja smakowa sprawia, że sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i elegancką kolację. Podane z ryżem jaśminowym lub makaronem stanowią pełnowartościowy sycący posiłek, który zachwyci Twoje kubki smakowe.
Czas przygotowania: 35 minut
Trudność przygotowania: średnie
Ilość porcji: 2 osóby
SKŁADNIKI:
- 300 g krewetek (oczyszczonych, bez pancerzy)
- 200 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżka oleju
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- korzeń imbiru (ok 1cm)
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka soku z limonki
- świeża kolendra

1. Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy drobno pokrojoną cebulę i smażymy aż się zeszkli. Teraz dodajemy posiekany czosnek, starty imbir oraz przyprawy płatki chili, kurkumę i paprykę. Smażymy przez 30 sekund aż przyprawy uwolnią swój aromat.

2. Wlewamy mleczko kokosowe i sos sojowy. Doprowadzamy do lekkiego wrzenia. Dodajemy oczyszczone krewetki i gotujemy na średnim ogniu przez 2-3minuty, aż staną się różowe.

3. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sok z limonki i mieszamy. Krewetki w pikantnym sosie kokosowym są już gotowe. Podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym, posypane świeżą kolendrą. Smacznego 🙂
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, Facebook, Tik Tok oraz YouTube.