Krewetki w pikantnym sosie kokosowym

Gotowe krewetki w kremowym, pikantnym sosie kokosowym, podane na białym ryżu w misce, posypane świeżą kolendrą. Aromatyczne danie kuchni azjatyckiej, idealne na szybki i egzotyczny obiad

Krewetki w pikantnym sosie kokosowym to prawdziwa uczta dla miłośników egzotycznych smaków. Kremowy, lekko pikantny sos na bazie mleczka kokosowego idealnie komponuje się z soczystymi krewetkami tworzy danie pełne aromatu i głębi smaku. Ten przepis jest szybki i prosty w przygotowaniu a jego wyjątkowa kompozycja smakowa sprawia, że sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i elegancką kolację. Podane z ryżem jaśminowym lub makaronem stanowią pełnowartościowy sycący posiłek, który zachwyci Twoje kubki smakowe.

Czas przygotowania: 35 minut

Trudność przygotowania: średnie

Ilość porcji: 2 osóby

SKŁADNIKI:

  • 300 g krewetek (oczyszczonych, bez pancerzy)
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • korzeń imbiru (ok 1cm)
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • świeża kolendra
Posiekana cebula i czosnek smażąca się na patelni, delikatnie zeszklone na złoty kolor. Aromatyczna baza do sosu, która podkreśli smak dania

1. Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy drobno pokrojoną cebulę i smażymy aż się zeszkli. Teraz dodajemy posiekany czosnek, starty imbir oraz przyprawy płatki chili, kurkumę i paprykę. Smażymy przez 30 sekund aż przyprawy uwolnią swój aromat.

Krewetki smażące się na patelni w kremowym sosie kokosowym, delikatnie bulgoczącym

2. Wlewamy mleczko kokosowe i sos sojowy. Doprowadzamy do lekkiego wrzenia. Dodajemy oczyszczone krewetki i gotujemy na średnim ogniu przez 2-3minuty, aż staną się różowe.

Gotowe danie z krewetek w kremowym sosie kokosowym na patelni, pełne aromatycznych przypraw i egzotycznych smaków. Idealne połączenie delikatnych krewetek i pikantnego sosu

3. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sok z limonki i mieszamy. Krewetki w pikantnym sosie kokosowym są już gotowe. Podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym, posypane świeżą kolendrą. Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Please wait...